Podnikatel v pohostinství Marek Raditsch: Otevření od čtvrtka vnímám jako populismus, říká

Marek Raditsch je známý gastronomický mistr
Marek Raditsch je známý gastronomický mistr
Foto: Se svolením Marka Raditsche
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 11. 2020

Vláda v neděli rozhodla o uvolnění opatření a země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika podle systému PES. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace. Podle podnikatele a šéfkuchaře Marka Raditsche (45) jde ale spíše o populistické gesto. "Je to spíše kvůli tomu, aby do Vánoc se něco udělalo pro lidi," myslí si.

Od čtvrtka se změní mnohé. Například dojde ke znovuotevření restaurací, všech obchodů i provozoven služeb nebo zrušení omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku se bude smět scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Roušky budou zachovány.

Nastává ale otázka, co se stane, když epidemie opět nabere na síle a Česko se vrátí do čtvrtého stupně. Reálně to bude znamenat, že restaurace opět zavřou. Redakce ŽivotvČesku.cz se zeptala známého šéfkuchaře a podnikatele v pohostinství Marka Raditsche, zda pak má vůbec smysl podnikat.

"Podnikat smysl má, ale neměli bychom si nechat brát víru a zdravý entuziasmus. Myslím si, že rozhodnutí otevřít obchody a služby je v tuto chvíli takové populistické, aby do Vánoc se něco udělalo pro lidi," prozradil svůj pohled na věc pro ŽivotvČesku.cz slavný šéfkuchař.

"Kdyby se otevřelo a zůstal by platit program Antivirus a podobné podpůrné věci pro podnikatele, a to minimálně třeba ještě v lednu a únoru včetně dnů, kdy bude otevřeno v prosinci, tak bych to považoval za rozumné, aby se podnikatel mohl rozhodnout, jestli podnikat chce, nebo ne. Protože představa, že leden a únor bude bez turismu a s lidmi doma a podobně, bude opravdu pro podnikání náročné," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Raditsch.

Slavný šéfkuchař počítá i s tím, že k opětovnému uzavření provozoven může dojít. Netají se tím, že provozovatelé restaurací napříč Českem v takovém případě budou opět počítat ztráty.

"Pokud se opět zavře, tak škody to určitě způsobí. My potřebujeme znát kompenzace, potřebujeme vědět, s čím můžeme počítat. Tady se ale všechno takřka ze dne na den mění. Něco se řekne a za dva dny či za týden je to jinak. Pakliže bude plán na kvartál, na měsíc, tak se dokážeme zařídit. Ale s tím, co předvádí vláda, ano, ne, bude to padesát na padesát, pak se v neděli řekne, že to bude ve čtvrtek, je to strašně těžké. A vláda moc dobře ví, že to v podnikání nefunguje tak, že ze dne na den bez problému člověk otevře. A také naši vládní činitele moc dobře ví, jaký propad turismu máme. Myslím si, že teď jdeme do nejhoršího období a bude velká nezaměstnanost, mnohem větší, než byla doteď," zhodnotil situaci pro ŽivotvČesku.cz slavný šéfkuchař, kterého lidé viděli i coby porotce známé soutěže pro amatérské kuchaře.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.