Pohlreichův souboj restaurací odhalí obsluhu neznalou etikety a kuchyni bez šéfkuchaře
Nová show Zdeňka Pohlreicha (65) diváky vezme na cestu po nejzajímavějších českých restauracích, které se utkají o titul té nejlepší. První díl přinese kromě záběrů, ze kterých se sbíhají sliny, také odhalení několika nešvarů, jak ukáže video, ve kterém je vidět, jak obsluha podává hostům talíře s jídlem přímo do ruky. I přes to ale známý kuchyňský mág vidí situaci poměrně pozitivně. "Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.
Zděnek Pohlreich ve svém novém pořadu hledá tu nejlepší českou restauraci. V prvním díle »Pohlreichova souboje restaurací«, který TV Nova uvede ve středu večer, ho diváci svým doporučením poslali za tradiční českou kuchyní, na kterou má Zděnek Pohlreich nejpřísnější nároky. Pod tímto pojmem si známý šéfkuchař vybaví hlavně výrazné omáčky, nadýchané knedlíky a buchty plněné povidly.
Ve středečním souboji se utkají dvě výborné restaurace s dlouholetou tradicí. Do dalšího kola ale může postoupit pouze jedna. V prvním kole podstoupí soutěžící tři zkoušky. Nejprve okusí zatěžkávací test, ve kterém musí obsloužit plnou hospodu v časovém limitu 120 minut od předkrmu až po dezert. Ve druhé zkoušce je navštíví tajný host, nakonec pak společně zabojují v Pohlreichově restauraci Next Door.
První ze zmíněných podniků, zájezdní hostinec Na Pašince, se nachází na předměstí Kutné Hory a vedou ho manželé Renata a Miroslav Kopečtí. Pro hosty si připravili grilovaná kachní jatýrka, vepřovou pečínku, candáta s čočkovým salátem, smažené bramborové knedlíky a dva typicky české dezerty.
Největší výtky od Zdeňka Pohlreicha uslyší po návštěvě tajného hosta. Ty se týkají z velké části skladby jídelního lístku. Ravioly nebo špagety carbonara, které se v něm nachází, do menu tradiční české restaurace nepatří. Další chybou je, že obsluha podala hostům talíř s jídlem do ruky, což je v rozporu se společenskými pravidly. Dále manželům Kopeckým přísný kritik vytkne, že jejich dobrý podnik nemá žádného šéfkuchaře.
Soutěž se nezaměří jen na klasickou českou a moderní kuchyni, ve výběru se objeví i italská, americká nebo asijská kuchyně, zkrátka to nejlepší, co se v českých restauracích dá nalézt. Proti sobě se vždy postaví dvě restaurace se stejným zaměřením.
"Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu. A tak už se mi nechce jezdit a nahánět ty, co to dělají špatně. Naopak. Chtěl bych ukázat nejlepší restaurace. Ne nutně ty nejznámější, nechtěl bych ukazovat ty, které každý zná, které plní stránky médií. Spíš hledáme něco, čemu pracovně říkáme neobroušené diamanty, i když řada z nich se již opravdu pěkně blýská," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich, na co by se v nové show rád zaměřil.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.