Pohlreichův souboj restaurací: První semifinále ukáže nervy na pochodu i stydnoucí jídlo na talířích

Autor: TV Nova | Souboj restaurací
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 18. 4. 2023

Dramatická show z kulinářského prostředí »Pohlreichův souboj restaurací« postoupila do svého prvního semifinále. V něm si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (66), který pro ŽivotvČesku.cz o své show prozradil, že jeho cílem je ukázat divákům to nejlepší z české gastronomie, pro soutěžící podniky připravil skutečně náročný úkol. Jak ukáže video, tentokrát se personál i kuchaři budou kromě vařeček muset chopit také šroubováků, aby svým hostům připravili nevšední zážitek v pop-up restauracích.

V prvním semifinále zabojují vítězové z prvních třech dílů, tedy vítězná tradiční česká kuchyně - restaurace Na Pašince, italská kuchyně - Dejvická 34 a moderní česká kuchyně - Long Story Short. Epizodu, kterou televize Nova odvysílá již ve středu, je možné shlédnout nyní na internetové televizi Voyo.

Šestice restaurací, která postoupila do semifinále, se znovu podrobí zkoušce tajného hosta. Na základě jeho návštěvy potká dvě restaurace »náhlá smrt« v podobě vyřazení ze souboje. Zbylá čtveřice bude bojovat o postup do konečného finále. Čeká je velmi náročná zkouška, která prověří nejen kreativitu kuchařských týmů, smysl pro detail, ale také jejich schopnost improvizovat.

Všechny restaurace dostaly záznam z poslední návštěvy tajného hosta, protože Zdeněk Pohlreich chtěl, aby všichni věděli, na čem mohou v semifinále zapracovat. I když bude zřejmé, že soutěžní restaurace si vzaly Zdeňkovy rady a výtky k srdci, pozornému oku mistra kulinářského umění neujdou drobné chybky ani nyní.

Postupující restaurace pak od Zdeňka Pohlreicha dostanou pozvánku do prázdného a takřka »vybydleného« prostoru. Jejich úkolem bude stavba své pop-up restaurace, což je dočasně postavený podnik, jaký bývá k vidění například na různých kulturních akcích. Budou mít osm hodin na tvorbu místa, kde se budou cítit dobře hosté, pro které budou později vařit. K dispozici dostanou rozpočet 100 tisíc korun, za které musí nakoupit nejen suroviny k přípravě soutěžních pokrmů, ale také nábytek, květiny a další dekorace.

Jak ukáže video, obě restaurace se budou potýkat s řadou těžkostí, ať už při stavbě pop-up restaurací, nebo v části, kdy v nich sedí hosté a čekají na večeři.

"Zatím to nechci hodnotit jako celek, protože to běží. Rád si počkám do samotného konce. Co mě zajímá, tak kdo se stane vítězem. Zdeňka Pohlreicha nebudu hodnotit, protože to je kolega, to se nedělá. Řeknu snad jen to, že je jako vždy skvělý a rozhodně mu to před kamerou jde," řekl směrem k pořadu Jan Punčochář na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz, jak se mu televizní novinka líbí. 

"Mě opravdu těší, že se česká gastronomie dočkala v posledních letech nejen televizního zájmu, teď to myslím obecně. Jsem rád, že díky takovým pořadům, uvedu jen příklad, jako je třeba MasterChef (šibalsky se usměje), ale i právě Pohlreichův souboj restaurací, lidé zjistili, že si mohou vybrat, kde si dají jídlo. A také dnes už ví, že čerstvost, poctivost a chuť jsou tím, za čím chtějí jít. To je zkrátka pro české pohostinství dobrá zpráva," dodal pro ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář ohledně televizní show, která divákovi zároveň ukazuje zákulisí provozování restaurace, které je významně náročné.

Televizní soutěž Pohlreichův souboj restaurací byla natáčena v souladu s opatřeními green filming. Pro PINK nejsou tato opatření neznámá. Již v loňském roce získali certifikaci udržitelné a uhlíkově neutrální produkce pro projekt MasterChef.

Pohlreichův souboj restaurací
Pohlreichův souboj restaurací
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.