Pohlreichův souboj restaurací: Zážitkový podnik hostům přinese nemilý zážitek studeného masa

Autor: TV Nova | Souboj restaurací
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 12. 4. 2023

Nová epizoda »Pohlreichova souboje restaurací« zavede diváky do prostředí zážitkových podniků, které jednak chtějí, aby si hosté pochutnali, jednak ale také, aby byla návštěva jejich restaurace kulturním zážitkem. Jak ukáže video, i tentokrát bude v kuchyni pořádně dusno - během zátěžového testu totiž kuchaři nebudou stíhat, a tak se na stůl dostane studené daňčí maso. Zdeněk Pohlreich (66) je jednou z nejznámějších tváří české gastronomické scény. Jak prozradil producent pořadu Radovan Síbrt pro ŽivotvČesku.cz, televize Nova známého šéfkuchaře na své obrazovky lákala několik let, než se podařilo najít pro něj vhodný pořad.

Celkový dojem z návštěvy restaurace je pro řadu lidí stejně důležitý jako to, jak moc dobře se v daném podniku vaří. Právě tato poptávka po komplexním prožitku dala vzniknout zážitkovým restauracím. Cílem je zanechat v hostovi dojem, že právě u nich zažil něco opravdu výjimečného. Právě tento typ podniků bude tématem premiérové epizody pořadu »Pohlreichův souboj na talíři«, který televize Nova vysílá každou středu večer ve 20 hodin a 20 minut.

Z tipů od diváků tentokrát mistr kulinářského umění Zdeněk Pohlreich vybral táborskou restauraci Mace a restauraci Salabka z pražské Tróji. V prvním kole jako obvykle podstoupí obě restaurace tři zkoušky. Nejprve okusí zatěžkávací test, ve kterém musí obsloužit plný podnik v časovém limitu 120 minut od předkrmu až po dezert. Ve druhé zkoušce je navštíví tajný host a nakonec společně zabojují v Pohlreichově restauraci Next Door.

V hotelu Palcát ve městě Tábor se nachází restaurace s názvem Mace a vede ji šéfkuchař Martin Svatek. Ze svého hotelu by rád opět udělal nejlepší jihočeský hotel, v čemž mu právě restaurace může hodně pomoci. V zátěžovém testu se své hosty rozhodl ohromit již předkrmy. Na výběr tak byly například marinované kedlubny v levanduli se zázvorovým sýrem nebo zadělávané dršťky s klobásou, smetanou a bramborovou kroketou.

Hlavní chody byly následující: hřbet z daňka s jelítkem či vepřová krkovice s chorizo krustou, vaflí a kapustou. Na závěr hosté ochutnali dezert, v tomto případě se jednalo o karamelovou kouli s mandarinkovou pěnou nebo smetanovou pěnu s cukrovou vatou.

Jak ale ukáže video, na place panuje poměrně stresující atmosféra. Během souboje se restaurace dopustí hned několika hrubých chyb. Zdeňkovi Pohlreichovi se tak například nelíbí, že někteří hosté půl hodiny od objednávky nedostali ještě ani nápoje. Další výtka přijde, když si hosté začnou stěžovat na studené daňčí maso.

"Dá se vypozorovat, že u většiny restaurací je Zděněk Pohlreich pojmem a berou jej jako někoho, kdo se zasadil o vzestup českých restaurací a o jejich propagaci. Roky tady na ten strašidelný stav upozorňoval. A ten se postupně měnil. Samozřejmě to není jen jeho zásluhou, ale významnou roli v tom hrál. Myslím, že diváci jej mají rádi právě pro upřímnost a humor, s jakým vystupuje. Baví je, že si nebere servítky a pojmenovává vše otevřeně. A ne vždy zcela vybíravě," popsal producent soutěže Radovan Síbrt pro ŽivotvČesku.cz, co je podle jeho názoru důvodem, proč se pořady známého kuchyňského mága těší stále takové popularitě.

Než si Zdeněk Pohlreich s produkcí televize Nova na novou show »plácl«, nějakou dobu to trvalo. "Už několik let probíhaly na TV Nova se Zdeňkem námluvy. Ale hledal se pořad, který by mu vyhovoval. Takže to nebylo o tom, že by se program rozhodl adaptovat tento formát a následně hledal, kdo v něm bude vystupovat. Ten pořad se vlastně vybíral pro Zdeňka Pohlreicha," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Radovan Síbrt.

Pohlreichův souboj restaurací
Pohlreichův souboj restaurací
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.