První mikrovlnka vážila 400 kilogramů. Jak vlastně funguje? A co byste do ní neměli rozhodně dávat?

Mikrovlnka je sluha, ale může být i nebezpečný pán.
Mikrovlnka je sluha, ale může být i nebezpečný pán.
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 11. 2020

Mikrovlnka je důležitá součást kuchyně. Urychluje ohřívání i vaření. V případě některých potravin a nádobí ale dokáže napáchat víc škody než užitku.

Vynález, který byl poprvé uveden na trh v Americe v roce 1947. Řeč je o mikrovlnné troubě. První model byl skoro 2 metry vysoký a vážil 400 kilo. Tenhle kolos byste do domácí kuchyně jen těžko umístili a za 3000 dolarů byste si ho možná ani nemohli dovolit. Proto tuhle obří mikrovlnku používali jen v restauračních zařízeních.

Jak mikrovlnka funguje?

Mikrovlnka vydává mikrovlnné záření, které dokáže rozkmitat částice v jídle, které do mikrovlnky dáme. Záření má především vliv na molekuly vody, vnikne dovnitř potravin a díky rozkmitání částic se tak jídlo zahřívá.

Ohřívání jídla v mikrovlnce

Obecně se doporučuje zbylé jídlo od oběda nebo večeře uložit do lednice do 2 hodin od uvaření. Dojíst byste ho pak měli během 2 dnů. Malé porce jídel se v mikrovlnce dobře ohřívají. Naopak větší množství jídla ohřejte raději v hrnci na plotně, aby se rovnoměrněji prohřálo.

Jídlo ohřejte maximálně jednou, ne prudce ale pomalu do požadované teploty. Vždy je bezpečnější nastavit mikrovlnku na menší výkon a více času. Řádná tepelná úprava funguje jako prevence otravy botulotoxinem. Tomu se daří hlavně ve špatně vyrobených domácích uzeninách, ale může se objevit i ve špatně skladovaném a nedostatečně ohřívaném jídle. Některé potraviny by se měly mikrovlnné troubě obloukem vyhnout. Pojďme se podívat, jaké to jsou.

1. Vajíčka natvrdo v mikrovlnce neuvaříte

Možná by se to mohlo zdát jako dobrý nápad a urychlení vaření, ale vajíčka natvrdo v mikrovlnce opravdu neuvaříte. Ohřívání v mikrovlnce totiž uvnitř vajíčka vytvoří páru, ta nemá kam unikat a vajíčko pak může lehce explodovat. K tomu může dojít buď v mikrovlnce nebo až při vyndávání vajíčka. Ušetřete si popálené prsty a obličej a vajíčka nikdy v mikrovlnce nevařte.

2. Mateřské mléko raději ohřejte v hrnci

Mnoho maminek zamrazuje a skladuje mateřské mléko pro pozdější použití. Mikrovlnka ohřívá všechno nerovnoměrně. Takže pokud dáte mateřské mléko do mikrovlnné trouby, riskujete, že se v něm vytvoří části, které budou moc horké a vaše miminko si popálí patro. Nehledě na to, že ohřívání nevhodné plastové láhve uvolňuje do mléka nebezpečné karcinogeny. Mateřské mléko tedy vždy raději ohřejte buď v hrnci na plotně nebo rozmrazte v horké vodě.

3. Celer, řepu a špenát do mikrovlnky nedávejte

Jestli vaše jídlo obsahuje tuto zeleninu a vy byste si ho rádi ohřáli a snědli, udělejte to raději v hrnci na sporáku. Na mikrovlnku v těchto případech zapomeňte, protože tyto potraviny obsahují dusičnany, které jsou za normálních okolností prospěšné. Pokud je ale ohříváte v mikrovlnce, mohou se přeměnit na nitrosaminy, což jsou dusíkaté látky s karcinogenním účinkem.

4. Výbušné hroznové víno

Čerstvé hroznové víno rozhodně do mikrovlnky nepatří. Ohřátím z něj rozinky neuděláte. Můžete si ale způsobit popáleniny, opět díky tomu, že pod slupkou hroznů je mnoho vody, při ohřívání se jako u vajíček vytvoří pára, a protože nemá kam unikat, hrozí výbuch. V dalším případě můžete mít z hroznů hořící plazmu, protože jsou hrozny plné cukru, který může začít dýmit a hořet.

5. Mražené maso bude tuhé

Chystáte nedělní oběd a zase jste zapomněli rozmrazit maso! Co s tím? Strčíte ho na pár minut do mikrovlnky a je to. Jenže to není tak jednoduché a bezpečné. Tenké části masa se začnou v mikrovlnce po chvilce vařit a naopak tlustší části zůstanou zmrzlé. Takový postup a nerovnoměrné ohřátí masa pak tvoří ideální půdu pro šíření škodlivých bakterií. Navíc je pak takové maso i po tepelném zpracování tuhé. Nejbezpečnějším způsobem rozmražení masa je ho nechat pár hodin ve vlažné vodě.

6. Chilli papričky vás mohou popálit

Jestli máte z nějakého důvodu v plánu dát chilli papričky do mikrovlnky, nedělejte to. Kapsaicin, tedy látka, která papričkám dodává jejich štiplavou chuť, se při ohřívání v mikrovlnce uvolní do vzduchu. Po otevření vám pak hrozí podráždění očí a krku, kašel a problémy s dýcháním. Stejně, jako byste si do místnosti stříkli pepřový sprej (ten se právě z kapsaicinu vyrábí).


7. Vařené houby zavání zažívacími problémy

U hub buďte opatrní s jejich skladováním a ohříváním. Při ohřívání se mění složení bílkovin v houbách, a to pak může způsobit nepříjemné zažívací problémy. Proto, pokud vám zbydou houby od večeře, raději je snězte studené a ujistěte se, že od jejich zpracování neuběhlo víc jak 24 hodin. Tato pravidla platí samozřejmě i pro houby v rizotu nebo polévce.

Co ještě do mikrovlnky nepatří?

Plastové misky ani polystyren

Mnoho plastů obsahuje chemické látky bisfenol A (BPA), které jsou podobné estrogenu. Tyto látky se při ohřívání uvolní do vašeho jídla a mohou způsobovat hormonální nerovnováhu, neplodnost nebo rakovinu. Další uvolněnou nebezpečnou látkou při ohřívání plastu jsou ftaláty, které mohou mít na svědomí zvýšený krevní tlak. Podobně to je i s polystyren, který při ohřívání uvolňuje škodlivý dioxon. Při ohřívání také proniká do jídla a zvyšuje riziko rakoviny.

U plastových krabiček je důležité sledovat piktogramy na zadní straně. Pokud jsou přeškrtnuté symboly myčky nádobí nebo mikrovlnky, určitě se ohřevu v mikrovlnné troubě vyhněte.

Kovové nádobí a alobal

Do mikrovlnky také nikdy nedávejte kovové nádobí a alobal. Kov odráží mikrovlnné záření a může dojít k jiskření.

Nádobí do mikrovlnky, které je vhodné

Jsou to obyčejné porcelánové talíře bez jakýchkoliv ornamentů. Zdobení totiž obsahuje kovy a v mikrovlnce by způsobily jiskření. V obchodech seženete i plastové misky do mikrovlnky, které jsou z polypropylenu. Jedná se sice o plast, ale polypropylen je odolný vůči vysokým teplotám, takže jídlo v něm lze ohřívat. Skleněné nádobí do mikrovlnky musí být z varného skla, jinak praskne.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.