Reportáž, jak rebelující restaurace ignorují opatření: Roman Prymula natvrdo řekl, co si myslí o podnicích, kde bezinfekčnost hostů neřeší

Profimedia
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
eliska.reiglova@zivotvcesku.cz
Publikováno: 2. 11. 2021

Od 1. listopadu je v platnosti opatření, podle kterého má obsluha restaurace či hospody povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů. Ti se musí prokázat dokončeným očkováním, negativním testem či dokladem o prodělání nemoci. Některé podniky ale opatření odmítají dodržovat. Mezi takové patří i restaurace Šeberák, kam reportér portálu ŽivotvČesku.cz v pondělí vyrazil situaci zkontrolovat a zjistil, že personál po hostech skutečně nic nevyžaduje a obsluha sama nenosí respirátory. Epidemiolog Roman Prymula (57) takové chování odsuzuje. "Nevím, jak by se tvářili, kdyby se zdravotníci přestali o zbytečně nakažené starat," otevřeně řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Celá řada podniků po celé České republice předem avizovala, že opatření platné od 1. listopadu, kdy má obsluha povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů, dodržovat nebude. Proti nařízení se postavila také restaurace Šeberák v pražských Kunraticích, jejíž majitel Jakub Olbert opakovaně uvedl, že kontrolovat klienty nemá v plánu a vítaní jsou i lidé bez očkování a bez respirátoru. Reportér ŽivotvČesku.cz se v pondělí v podniku najedl, aniž by ho kdokoliv kontroloval, obsluha neměla respirátory a v čase oběda neproběhla ani kontrola ze strany státu.

Reportér se při placení útraty zeptal obsluhy, zda zde dochází ke kontrolám bezinfekčnosti. "Na kontroly kašleme, nic a nikoho nekontrolujeme a kontrolovat nebudeme," odpověděl číšník nechvalně známé restaurace, kde se opatření nedodržují a vzniká tak riziko šíření koronaviru. Šeberák ale není zdaleka jedinou restaurací, která tento postoj k novému opatření přijala. Zástupci iniciativy Chcípl PES na pondělní tiskové konferenci oznámili, že dodržovat ho nehodlá zhruba 400 restaurací. Podle epidemiologa Romana Prymuly je takové chování přinejmenším smutné.

"Je smutné, že i v dnešní době a možná právě v dnešní době, kdy čelíme obrovskému nárůstu nových případů i hospitalizovaných, se někteří chovají, jako kdyby covid nebyl. Své kroky si odůvodňují naprosto zavádějícími a z kontextu vytrženými argumenty. A bohužel masmediální pozornost z nich ještě dělá hrdiny současné doby," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví. Není se tedy ani moc čemu divit, že Česko opět nezvládá další vlnu epidemie a plní se i kapacita nemocnic.

V hospodách a restauračních zařízení by měli hostinští a provozovatelé od 1. listopadu po svých hostech vyžadovat předložení potvrzení o tzv. bezinfekčnosti. Některé restaurace předem oznámily, že vládní nařízení budou ignorovat. Jedním z rebelujících podniků je také restaurace Šeberák v pražských Kunraticích. Reportér portálu ŽivotvČesku.cz v pondělí vyrazil na oběd zjistit, zda personál svým hostům opravdu umožní návrat do »starých časů«, kdy se v hospodách nic nehlídalo a přijít mohl každý, kdo měl peníze. "Na vládní nařízení kašleme, nic nekontrolujeme, ani kontrolovat nebudeme," vysvětlila obsluha známé restaurace Šeberák, kde je majitelem nejznámější rebelant Jakub Olbert.

V pondělí přibylo v Česku 7591 potvrzených nákaz, dál stoupá i počet hospitalizovaných s covidem, v pondělí jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo 1813. Obzvlášť v této situaci by epidemiolog očekával, že opatření dodržována budou. Odborníci se obávají, že nemocnice budou brzy znovu přetížené. "Nevím, jak by se tvářili, kdyby se zdravotníci přestali o zbytečně nakažené starat. To se ale nepředpokládá, protože zdravotní povolání je přece na rozdíl od jiných poslání," dodal Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotni...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu