Restaurace zdražují jídlo i pivo. Nelze vydržet na číslech z roku 1990, je to logické, říká Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 29. 7. 2021

Po vlnách epidemie koronaviru se začal vracet život k normálu a již týdny jsou otevřené také restaurace, hospody a další gastro podniky. I když se zákazníci vrací a možnost pochutnat si na dobrém jídle nebo čepovaném pivu je pro ně stěžejní, někteří řeší také ceny a zdražování. Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha (64) je zvyšování cen v gastronomii přirozeným vývojem situace. "Žijeme ve světě, kde se věci zdražují neustále, a jestli si někdo myslí, že vydržíme na ekonomických číslech z roku 1990, je to omyl. Ceny stoupají po celém světě, je to daná věc," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Loňský rok i část toho letošního byly pro gastronomii velkou katastrofou. Vládní nařízení omezila provoz tohoto segmentu, bezpečnostní opatření se neustále měnila. Logicky došlo k obrovským ekonomickým ztrátám a poté, co se restaurace a hospody opět otevřely, mohou být zákazníci překvapeni zvýšením cen. I když se zdražování pohybuje v řádu korun.

"Chtěli jsme tržní hospodářství, tak ho máme v naší určité »perverzní« modifikaci. Zcela nevyhnutelně je to tak, že všichni musí reagovat na vývoj cen – ať už surovin, práce i všeho ostatního. Myslím si, že zvyšování cen je naprosto logické a je to životní fakt. Žijeme ve světě, kde se věci zdražují neustále, a jestli si někdo myslí, že vydržíme na ekonomických číslech z roku 1990, je na omylu. Ceny stoupají po celém světě pořád dokola a je to daná věc. Jsem toho názoru, že se to nikdy nezastaví," řekl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že restaurace v České republice jsou pořád nejlevnější v celé Evropě – z vyspělejších zemích.

"Podle mě jsou u nás pořád ještě cenově dostupné. Neřízeným rozvojem gastro byznysu, kdy otevíral hospodu každý, to nakonec skončilo u cenové války. Raketově stoupají náklady na personál - jednak je ho málo a navíc lidé nejsou hloupí a ví, že si mohou říct o peníze a někdo jim je dát musí," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař, který získal řadu profesních zkušeností v zahraničí a stal se tváří několika českých kulinářských pořadů.

Někteří lidé vnímají zdražování v restauracích jako dohánění finančních ztrát, které pomohou restauratérům se »zahojit«. "Kéž by bylo tak jednoduché, že když někdo zdraží o pět korun, tak si tím dožene ztráty kvůli epidemii. A ani to by nikdo neměl mít restauratérům za zlé, ztráty se snaží dohánět úplně stejně dodavatelé elektřiny, vody a všeho ostatního. Je to nedílná věc tržního hospodářství, všichni potřebují prodávat za ceny, které jim přinesou ekonomickou prosperitu. Ceny regulovat nelze. Jestli se někdo podivuje nad tím, že jídlo stojí 137 korun, tak už nevím, kolik by mělo stát – znám to i z druhé strany a vím, na kolik vyjdou suroviny a vše ostatní," dodal Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.