Restauratéři budou kontrolovat bezinfekčnost hostů. Radek Kašpárek popsal, čeho se nejvíce hostinští obávají
Nové případy koronaviru v tomto týdnu přibývají v Česku dvojnásobným tempem než o týden dřív a spolu s tím roste také počet hospitalizovaných a úmrtí s nemocí covid-19. Od 1. listopadu bude muset personál restaurací podle nového nařízení vlády kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila slavného šéfkuchaře a provozovatele stravovacího zařízení Radka Kašpárka (40), jak opatření vnímá. "Pro mě jako provozovatele to znamená, že to musím respektovat a hlídat," řekl s tím, že určitou komplikaci v tomto ohledu vnímá.
Z nově nakažených za říjen nebyly očkovány proti koronaviru tři čtvrtiny, z hospitalizovaných starších 16 let asi dvě třetiny a ze zemřelých více než polovina. Po předchozím dlouhodobém poklesu tak rostou také denní počty očkovaných.
Vhodné není podle Českého svazu pivovarů a sladoven přenášení kontrol bezinfekčnosti na restauratéry, které ve středu schválila vláda. Někteří provozovatelé restaurací a barů pochybují o účinnosti kontrol a otevřeně hlásí, že je provádět nebudou. V kontrolách vidí zátěž pro personál, bojí se také úbytku hostů.
"Je to nařízení a četl jsem, že kontroly, zda se opatření dodržují, budou v listopadu hojně chodit. Pro mě jako provozovatele to znamená, že to musím respektovat a hlídat. Netuším ale, protože máme třeba na 14 dnů dopředu rezervace, co se bude dít a jaká bude obsazenost. V tuto chvíli zkrátka nelze odhadnout, kolik lidí nakonec budu moct v prostorách podniku usadit. A vůbec nedokáži odhadnou, zda hosté budou v tomto zodpovědní," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Radek Kašpárek, který provozuje michelinskou restauraci Field v centru Prahy.
Porotce ze známé televizní show je zároveň přesvědčen, že nové nařízení může řadu restauratérů připravit o příjmy v souvislosti s úbytkem návštěvnosti. "To je věc, které se jako každý restauratér bojím. Dá se odhadovat, že existuje nepříznivý scénář, kdy návštěvnost v restauracích může kvůli prokazování bezinfekčnosti třeba o 30 až 40 procent klesnout," vyjádřil obavy Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.
Jedním z řešení, o kterém slavný šéfkuchař uvažuje, že provozovnu vybaví antigenními testy. "Jedna z možností to je, ta se ale opět nějak promítne do nákladů a času. Zatím nechci spekulovat, jak to všechno bude. Myslím si, že pro řadu provozovatelů to bude překvapení," dodal pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek.
V praxi to bude vypadat tak, že personál restaurací bude muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech.
Personál restaurací či barů nebude lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření.
Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.