Restauratéři budou kontrolovat bezinfekčnost hostů. Radek Kašpárek popsal, čeho se nejvíce hostinští obávají

Nové případy koronaviru v tomto týdnu přibývají v Česku dvojnásobným tempem než o týden dřív a spolu s tím roste také počet hospitalizovaných a úmrtí s nemocí covid-19. Od 1. listopadu bude muset personál restaurací podle nového nařízení vlády kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila slavného šéfkuchaře a provozovatele stravovacího zařízení Radka Kašpárka (40), jak opatření vnímá. "Pro mě jako provozovatele to znamená, že to musím respektovat a hlídat," řekl s tím, že určitou komplikaci v tomto ohledu vnímá.
Z nově nakažených za říjen nebyly očkovány proti koronaviru tři čtvrtiny, z hospitalizovaných starších 16 let asi dvě třetiny a ze zemřelých více než polovina. Po předchozím dlouhodobém poklesu tak rostou také denní počty očkovaných.
Vhodné není podle Českého svazu pivovarů a sladoven přenášení kontrol bezinfekčnosti na restauratéry, které ve středu schválila vláda. Někteří provozovatelé restaurací a barů pochybují o účinnosti kontrol a otevřeně hlásí, že je provádět nebudou. V kontrolách vidí zátěž pro personál, bojí se také úbytku hostů.
"Je to nařízení a četl jsem, že kontroly, zda se opatření dodržují, budou v listopadu hojně chodit. Pro mě jako provozovatele to znamená, že to musím respektovat a hlídat. Netuším ale, protože máme třeba na 14 dnů dopředu rezervace, co se bude dít a jaká bude obsazenost. V tuto chvíli zkrátka nelze odhadnout, kolik lidí nakonec budu moct v prostorách podniku usadit. A vůbec nedokáži odhadnou, zda hosté budou v tomto zodpovědní," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Radek Kašpárek, který provozuje michelinskou restauraci Field v centru Prahy.
Porotce ze známé televizní show je zároveň přesvědčen, že nové nařízení může řadu restauratérů připravit o příjmy v souvislosti s úbytkem návštěvnosti. "To je věc, které se jako každý restauratér bojím. Dá se odhadovat, že existuje nepříznivý scénář, kdy návštěvnost v restauracích může kvůli prokazování bezinfekčnosti třeba o 30 až 40 procent klesnout," vyjádřil obavy Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.
Jedním z řešení, o kterém slavný šéfkuchař uvažuje, že provozovnu vybaví antigenními testy. "Jedna z možností to je, ta se ale opět nějak promítne do nákladů a času. Zatím nechci spekulovat, jak to všechno bude. Myslím si, že pro řadu provozovatelů to bude překvapení," dodal pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek.
V praxi to bude vypadat tak, že personál restaurací bude muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech.
Personál restaurací či barů nebude lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření.
Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih.
Podle imunologa Jiřího Šinkory je dobře, že skončí stav, kdy neočkovaní nemohli využívat s...
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.