Roman Prymula odhalil pravidla: V restauraci na dva metry a s rouškou

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 4. 2020

Rychlé rozvolnění vládních restrikcí udělalo radost mnohým provozovatelům restaurací. Epidemiolog Roman Prymula je názoru, že ekonomika se musí nastartovat. Zároveň je přesvědčen, že dojde k nárůstu počtu nemocných koronavrem, který způsobuje chorobu COVID-19. Brzy dojde i k otevření restaurací. Lidé do nich budou moct vstoupit za striktních hygienických podmínek.

Ministr zdravotnictví avizoval, že v restauracích budou smět lidé sundat roušku pouze v případě konzumace jídla a pití a po ní se opět musí rouška nasadit.

Epidemiolog Roman Prymula je přesvědčen, že jde o dobré pravidlo. "Podle mě je to dobrý a správný názor či postup. Když rozvolňujeme řadu opatření tak alespoň toto musíme dodržovat. Je to zároveň i otázka desinfekce a vzdálenost dvou metrů. To vše se musí dodržet v rámci ochrany lidí," uvedl pro Život v Česku Prymula.

Druhá vlna epidemie

Uznávaný epidemiolog je přesvědčený, že v Česku dojde k druhé vlně koronavirové epidemie. "Jsem o tom přesvědčen, že k takové situaci dojde. Proto musíme být připraveni na to reagovat. Těžko odhadovat, kdy k tomu dojde," míní Prymula.

Aktuálně se čeká, zda dojde k vládou navrhovanému prodloužení nouzového stavu. Ten zatím platí do 30. dubna, až do 25. května. V pátek o to požádala Sněmovnu, která rozhodne v úterý.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.