Slavná lékařka odpověděla na to, které výrobky považuje za nezdravé. Jedná se o potraviny, jež nesplňují kritéria nezávadnosti, popsala
Propagaci zdravého životního stylu zasvětila hvězda pořadu Jste to, co jíte Kateřina Cajthamlová (60) takřka celý život. Už mnohokrát vysvětlovala, jak je důležité zajímat se o složení výrobků a pečlivě číst etikety. Přesto se ale na českém trhu mohou zákazníci setkat s potravinami, které nesplňují předepsané normy a mohou být pro jejich zdraví nebezpečné. Uznávaná internistka pro ŽivotvČesku.cz upozornila na ty, kterým by se lidé měli raději vyhýbat.
Podle lékařky Kateřiny Cajthamlové v podstatě neexistuje potravina, tedy kromě toxických věcí, o které by se dalo říct, že je vyloženě nezdravá. Platí to například i o cukru, který mnozí laici považují automaticky za škodlivý.
"Pokud třeba někdo stráví celý den na kole, doplnění cukrů je u něj nutností. Nedá se proto obecně tvrdit, že je cukr špatný. Vždy záleží na konkrétním člověku, co a v jakou chvíli konzumuje," uvedla pro ŽivotvČesku.cz příklad spoluautorka knih o hubnutí.
Přesto ale existují výrobky a potraviny určené ke konzumaci, které mohou zdraví člověka doslova ohrozit. Proto více než jindy platí, že je opravdu důležité sledovat údaje o složení, a pokud jsou neúplné, nesrozumitelné nebo chybí zcela, tak výrobek nekupovat.
"Obecně považuji za nezdravé ty výrobky, které nesplňují evropská kritéria nezávadnosti a slibují, co nemohou splnit. Pocházejí třeba z Číny nebo USA a konzument se nedozví o jejich složení pravdu, jsou chybně nebo účelově značeny. Jedná se třeba o různé řasy, které mohou obsahovat toxické příměsi a těžké kovy. Po jejich konzumaci hrozí zdravotní komplikace," varovala Kateřina Cajthamlová před zbrklými nákupy pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.