Vegetariánský MasterChef: Radek Kašpárek promluvil o vaření, kde chybí maso
Vaření ze zeleniny se může na první pohled zdát jako nuda, ve skutečnosti však skýtá extrémně bohatou paletu možností, co z ní připravit. Jakým způsobem se dá se zeleninou pracovat s respektem, inovativně a bez zbytečného plýtvání, finalistům show MasterChef ve středu předvedl speciální host – Pavel Drdel. Ten se ve strakonické restauraci Sůl a Řepa zaměřuje na jídla z lokálních surovin, v nichž právě zelenina hraje hlavní úlohu, a soutěžícím názorně ukázal, jak je možné připravovat českou klasiku bez masa. Pro ŽivotvČesku.cz o vegetariánské kuchyni promluvil šéfkuchař Radek Kašpárek (41).
"Vegetariánská kuchyně je v dnešní době velmi pestrá. Pro mě jako šéfkuchaře je to vždy výzva uvařit vegetariánský chod, který bude skvěle ladit a perfektně vypadat. Lidi mají zafixováno, že vegetariáni rovná se klíčky a zelenina, ale vegetariáni nejsou vegani. Vegetariáni mohou jíst živočišné produkty, jako je mléko, vejce, smetana. Jen nekonzumují maso," upozornil pro ŽivotvČesku.cz zkušený a mnohonásobný nositel michelinské hvězdy Radek Kašpárek.
Soutěžící dostali po vzoru MasterClass Pavla Drdela za úkol připravit českou klasiku dle vlastního výběru, ovšem ve vegetariánské verzi. Už to samo o sobě mohlo působit jako poměrně náročný úkol, vzápětí se však ukázalo, že mnozí mají poněkud pomýlenou představu o tom, co to česká klasika vlastně je.
Redakce ŽivotvČesku.cz se dotázala Radka Kašpárka, zda je vegetariánská kuchyně náročná. Odmítl to. "Náročné vaření to není, ale paradoxně tím, že se připravuje zelenina, tak si to vyžaduje šetrnější způsob přípravy. Jde o lehkou gastronomii, svěží, zábavnou. Člověk, který vegetariánskou kuchyň nesleduje a jen se topí v mase, tak si myslí, že to není dobré, to je ale omyl. Jednou týdně by klidně vegetariánská kuchyň mohla patřit na stůl českých domácností," dodal respektovaný šéfkuchař na dotaz redakce.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.