Za pondělí je opět více než 200 nakažených. Počet případů přesáhl 17000

Speciální sanitka pro lidi s podezřením na koronavirus.
Speciální sanitka pro lidi s podezřením na koronavirus.
Foto: Trans Hospital Plus
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 8. 2020

Počet případů nemoci COVID-19 v Česku od začátku epidemie přesáhl hranici 17 tisíc. Za pondělí přibylo 210 potvrzených případů na celkových 17.008. Dál roste i počet aktuálně nemocných, kterých je nyní 4914, nejvíc od vypuknutí koronavirové nákazy v zemi na začátku března.

Na onemocnění dosud zemřelo 386 lidí a 11708 se vyléčilo. Pro odborníky je klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Podle posledních údajů se s koronavirem nyní léčí v nemocnicích 94 pacientů, z toho 19 bylo v těžkém stavu.

Nejpostiženějším okresem v republice je momentálně Frýdecko-Místecko a Prachaticko.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemické situace. Devět okresů spadá do prvního zeleného stupně - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ, Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě. Tamní hygienické stanice mají podle pokynů ministerstva zvážit doporučení použití ochranných prostředků a dezinfekce, aktivovat informační linky, posílit odběrová místa a laboratoře; nemocnice mohou omezit návštěvy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.