Zdeněk Pohlreich: Opatření budou nejméně bolet restaurace, kde je málo zaměstnanců

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2020

Vláda České republiky dál svádí tuhý boj s koronavirem. Tvrdé restrikce a nařízení dopadají mimo jiné na lidi, kteří pracují v pohostinství a hotelových službách. Kdo se na jaře dokázal vypořádat s první vlnou, ten nyní na podzim bojuje se ztrátou zákazníků znovu. Češi do restaurací nesmí. A je otázka, kdy nařízení skončí. K tématu se vyjádřil také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (63).

Odliv turistů, omezení na výdajová okénka, zákaz nočního vycházení, uzavření restaurací. Tak se stručně dá zhodnotit, jak vypadá realita posledních dnů pro ty, kteří zasvětili život gastronomii. Pro některé může být likvidační.

"Opatření pociťují úplně všichni, co provozují restaurace. Muže to být pro řadu z nich likvidační," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Přemek Forejt.

Dál zašel Zdeněk Pohlreich, který netuší, kdy krize skončí, ale odhadl, které provozovny mohou přežít. "Ta nařízení budou nejméně bolet ty restaurace, kde je málo zaměstnanců. Tady to není o tom, kdo vaří lépe, ale kdo má nižší provozní náklady. Pomoc od státu není o záchraně restaurací, ale o pomoci pro zaměstnance," upřesnil věhlasný kat českých pohostinství pro ŽivotvČesku.cz.

Další temné období přijde o Vánocích. Křivka pozitivně testovaných neklesá a koronavirus dál paralyzuje českou společnost. Začíná se veřejně spekulovat o tom, že nouzový stav bude platit až do konce roku. Aktuálně vláda požádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. Mnoho rodin si dávalo pod stromeček vouchery na večeři ve vyhlášených restauracích. To letos zřejmě padne.

Někteří provozovatelé restaurací a barů v České republice pochybují o účinnosti kontrol be...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu