Reklama:

Zdeněk Pohlreich už má řečí o finanční krizi dost. Poslední roky se všichni bavíme jen o nesmyslech, zdůraznil

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Lucie Tůmová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 5. 11. 2022

Neustálé zdražování takřka všeho nutí lidi o svých výdajích více přemýšlet. Mnoho z nich tak řeší, zda si letos dopřejí svatomartinskou husu, nebo sáhnou po levnější variantě, třeba kachně. Stejný problém se dotýká i některých restauračních zařízení, která musí náklady alespoň zčásti promítnout do cen nabízených pokrmů. Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (65) si ale myslí, že to s chudobou Čechů není tak žhavé. "Když mohou lidi utratit miliony za Halloween, tak je nesmysl, aby si nemohli jednou ročně zajít na husu," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Kilogram celé chlazené husy na pultech obchodů překročil částku 200 korun, husí stehna stojí okolo 400 korun za kilo, jak vyplývá například z aktuálního letáku supermarketu Lidl. V restauraci pak vyjde tradiční svatomartinský pokrm, tedy pečené husí stehno s knedlíky a se zelím minimálně na 450 korun.

Reklama:

Zájemci o tradiční svatomartinské menu si tak letos v restauracích připlatí. Do zdražení, které činí nejčastěji 10 až 30 procent, se podle majitelů zařízení promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív, zjistili krajští zpravodajové ČTK.

Někteří provozovatelé restaurací tak kvůli vysokým cenám hus dokonce uvažují, že by je letos nahradili levnějšími kachnami. Mají strach, že by kvůli vysoké ceně jídlo neprodali. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich s takovým řešením ale příliš nesouhlasí.

"Každý ať se rozhodne, jak umí. Nemůžu nikomu říkat, jak má vést svůj podnik. Každý si musí spočítat, kolik toho nakoupí a prodá," pozastavil se pro ŽivotvČesku.cz nad plány některých restauratérů muž, který se proslavil televizním pořadem Ano, šéfe!.

O tom, že zákazníci nebudou chtít nebo si dokonce nebudou moci dovolit zaplatit vyšší částku za slavnostní svatomartinský oběd nebo večeři, nechtěl ani slyšet. A měl k tomu zajímavý argument.

"Podívejte, co se dělo nedávno. Když můžou lidi utratit miliony za Halloween, tak je nesmysl, aby si nemohli jednou ročně zajít na husu, na jídlo, které je vyjde na víc než stovku nebo dvě," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz, proč si myslí, že lidé nemají tak hluboko do kapsy, jak se často uvádí.

Jasně pak dal prvotřídní kuchař také najevo, jak je ze současné situace, která nejen v Česku panuje, už pořádně otrávený. "Poslední tři roky se tady všichni bavíme o úplných nesmyslech, nejdřív covid, teď kolik co stojí. Už mě řeči o finanční krizi vůbec nebaví. Nedramatizujme to," dodal pro ŽivotvČesku.cz s tím, že nechápe, jak vůbec někdo může cenu svatomartinské husy řešit.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: