Reklama:

Zdeněk Pohlreich promluvil o tom, kdo pravděpodobně v pohostinství současnou dobu neustojí

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 4. 2023

Česká republika si od loňského roku prochází složitým ekonomickým obdobím, které má dopad nejen na české domácnosti, ale vrásky na čele přidělává i podnikatelům. Zejména pokud jde o gastronomii, není situace ideální. Že lidé šetří, vnímá i známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (65), jemuž redakce ŽivotvČesku.cz položila dotazy, jak dění v rámci hospod a restaurací osobně vnímá.

Reklama:

V gastronomii od roku 2019 před začátkem pandemie koronaviru nejvíce rostly tržby koktejlových barů, bister a kaváren. Do začátku letošního roku se jejich tržby více než zdvojnásobily. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka ze zhruba 8000 podniků v zemi. Uvedl to ředitel rozvoje produktu a služeb společnosti Vladimír Sirotek a Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků a dalších organizacích. Z dat také vyplývá velký rozdíl mezi tržbami v Praze a velkých městech proti menším obcím nebo vesnicím.

Reklama:

Redakce ŽivotvČesku.cz Zdeňku Pohlreichovi položila dotaz, kde očekává, že provozovatale gastro podniků lidově řečeno nepřežijí současnou dobu. "Na vesnicích je to naprosto evidentní. Co bude dál, to těžko říct. Zase bych z toho nedělal drama, čas ukáže, kdo vydrží a kdo ne. V současnosti se nedá určit, jak se situace bude vyvíjet," uvedl.

Výše uvedené srovnání vychází z dat ze začátku roku 2019 a prvních dvou měsíců letošního roku. Obecně podle Sirotka v gastronomii za toto období tržby vzrostly o 32 procent. Cenová hladina, kterou společnost sleduje jako takzvaný gastroindex složený z 51 nejprodávanějších položek, vzrostla o 34 procent. Z pohledu reálných příjmů je na tom tedy gastronomie podle něj mírně hůře než v roce 2019.

Kdy dochází k momentu, že se musí provoz restaurace či hospody uzavřít, má Zdeněk Pohlreich jasno. "Je to jednoduchá matematika. Když náklady přesáhnou tržby, tak je konec. Nejsme v byznysu, že bychom si to mohli jednoduše finančně »dotlačit«. Čeká nás náročná doba. A otázka je, jak dlouho si budeme ještě lhát, že to je dobré, nebo si přiznáme, že party skončila. Pak je otázka otázka odvahy to někomu říct," zamyslel se slavný televizní šéfkuchař.

Výrazné rozdíly jsou podle velikostí obcí. V Praze od roku 2019 tržby v gastronomii vzrostly o 76 procent, v regionálních městech je to 64 procent. V menších městech vzrostly o 13 procent. Na nejmenších obcích klesly tržby o tři procenta. "Když bych k tomu přičetl efekt zdražování, tak jsme na poklesu zhruba 35 až 40 procent, což je něco, co může začít pohřbívat tradiční českou scénu venkovských hospod," doplnil Sirotek.

Ohledně dotazu, jak se Zdeněk Pohlreich v rámci svého podnikání přizpůsobil, tedy optimalizoval provoz svých provozoven, odmítl být konkrétní. "Nechci to specifikovat, chováme se ale jako lidi, co jsou podnikatele a snažíme se chovat tedy tak, abychom nepříznivou dobu ustáli," dodal pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: