Příměří je blízko: Rusko hledá viníka, který ho zatáhl do umělého konfliktu. Andor Šándor se usmál a naznačil, jak uvažuje Vladimir Putin

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Nextfoto
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 3. 2022

Ve středu večer ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (71) zaskočil demokratický svět, když oznámil, že někdo si přál, aby Rusko bylo zataženo do uměle vytvořeného konfliktu na Ukrajině. Je otázkou, jak tato slova interpretovat. Bude se snažit Kreml z vojenské operace vycouvat, nebo přijde ještě silnější ofenziva? "Bylo by dobře, kdyby ten konflikt deeskaloval a kdyby se ten nebezpečný trend zastavil. Nejsem si ale jistý, zda jsme v této fázi," řekl svůj názor pro ŽivotvČesku.cz generál v záloze Andor Šándor (64). Posunem v konfliktu je skutečnost, že ve čtvrtek má dojít na další jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Rusko oznámilo, že stále vidí »perspektivy dialogu« s Ukrajinou. Běloruský koordinátor rusko-ukrajinských rozhovorů Jurij Voskresenskij má oproti tomu podezření, že ukrajinská strana aktuálně příliš na vyjednávání nespěchá. Ukrajinci jsou podle agentury TASS v Polsku. Upřesňuje se místo setkání s druhou stranou. Ruská delegace je již na místě v Bělověžském pralese, kde se plánovalo druhé kolo rozhovorů. Nakonec má dojít k setkání na jiném místě. Takové jsou aktuální informace, které vydaly zahraniční agentury ohledně dalšího kola vyjednávání, které by mohlo vést ke zmírnění válečného konfliktu.

Pane generále, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov radikálně změnil rétoriku a ve středu prohlásil, že se někdo zřejmě pokusil Rusko do konfliktu na Ukrajině zatáhnout. Jak tato slova číst? Bere Rusko trošku zpátečku ve své aktivitě na východě Evropy?

Vyjádření Lavrova čtu jako snahu přehodit odpovědnost na někoho jiného. Pokud někdo řekne, že byl do konfliktu vtažen, tak to znamená, že jen reagoval, oni tvrdí, že nebyli ti, co to začali, ale říkají, že neměli zbytí a museli to udělat. Myslím, že tento narativ tady už běží delší dobu, kdy Rusko tvrdí, že nemělo jinou možnost, než jít do konfliktu.

Sergej Lavrov tím mohl myslet situaci na východě Ukrajiny a způsob, jak Ukrajina přistupovala k separatistickým snahám ruskojazyčného obyvatelstva?

Rusko se podle mě mělo dál snažit dokumentovat věci, které se dějí v separatistických republikách, měli dokumentovat to, co se dělo ze strany ukrajinské armády. Ruský vojenský úder totiž naprosto smyl jakoukoliv vinu, kterou kdy ukrajinská strana na konfliktu měla, určitě ta role nebyla bagatelní. A jestli Rusko bere nyní zpátečku? Může to tak vypadat. Zásadnější než prohlášení jsou ale výsledky, tedy nějaké dohody.

Experti na vojenskou taktiku i kremlologové přiznávají, že vlastně netuší, co se děje v hlavě Vladimira Putina. Zda je stále geniálním stratégem, nebo se u něj rozvinula paranoia, která mu brání stav věcí vidět realisticky. V poslední době to ale podle některých vyjádření vypadá, že Kreml je schopný v některých věcech ustoupit, že?

Je pravda, že v médiích se objevují zprávy, že z Ruska jdou návrhy na čím dál tím větší ústupky. Rusko už netrvá ani na zastavení bojů ze strany Ukrajiny. Jedna věc jsou ale prohlášení do médií, druhá věc jsou pak reálné věci, které se odehrají. Bylo by dobře, kdyby ten konflikt deeskaloval a kdyby se ten nebezpečný trend zastavil. Nejsem si ale jistý, zda jsme v této fázi. Lavrov by ale svá slova neřekl, kdyby o tom předem s Putinem nemluvil. Sergej Lavrov je silnou figurou kremelského spolku, který o událostech spolurozhoduje, ale nemyslím si, že by byl tím, kdo má hlavní slovo.

Vy samozřejmě nesedíte u toho legendárního dlouhého stolu, ke kterému Putin zve spolupracovníky a pak řeší válku na Ukrajině, takže nemůžete přesně vědět, jaká je v Kremlu atmosféra a jak vývoj na Ukrajině interpretují Putinovi muži mezi sebou. Když se ale zamyslíte jako člověk s obrovskými vojenskými zkušenostmi, tak dojdete k závěru, že i v ruské armádě se při neúspěchu hledají viníci?

Pokud přijmeme tezi, že se Rusku nedaří, jak se již zveřejnilo, tak se samozřejmě velící generálové dívají po nižších stupních, které neplní ty úkoly, které plnit měly. Ale také politici se dívají po generálech, kteří neplní to, co od nich bylo očekáváno. To se může týkat také Valerije Gerasimova (náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace, pozn. red.) jako nejvyšší postavy ruských ozbrojených sil. Pořád je tu ale varianta, která se podle mě nedá vyloučit, že Rusko může na Ukrajině přitvrdit. Rusko je ale v konfliktu brutálně osamoceno a možná si uvědomuje dopady, které s tím souvisí. Ukazuje se, že konflikt nemůžete vyhrát pouze s pomocí výsadkářů a speciálních sil bez použití brutální vojenské sily. Obránce se totiž brání všemi dostupnými prostředky, které má. Tím samozřejmě nechci nic podněcovat, nabádat, aby se něco takového stalo, ale vychází to z logiky vojenské strategie.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.