Ruská agrese udeřila na dětskou nemocnici. Video ukazuje děsivé záběry. Andor Šándor se neudržel a řekl ostře, co takový čin znamená

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 3. 2022

Od začátku vojenských střetů Rusko čelí kritice, že útočí na civilní cíle. Tím porušuje Ženevské úmluvy. Moskva to ale odmítá. A aby svá slova potvrdila, tak ruské síly ve středu podnikly letecký útok na dětskou nemocnici v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny. Zemřeli tři lidé včetně jednoho dítěte a 17 lidí bylo zraněno. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil generál v záloze a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor (64) a označil takový čin za neomluvitelný a použil i ostřejší slovo. Dále pak rozvedl, co se ve válce dle úmluv nesmí stát terčem útoku.

"Myslím si, že větší prasárna už není, je to stejné, jako kdyby bombardovali mateřskou školku nebo školu. Nevíme, jak se to stalo, tedy zda šlo o úmysl, či omyl. Víme, že tam po explozi zbyl velký kráter. Pro takový čin se ale nedá najít žádné ospravedlnění, i kdyby tam v blízkosti byla vojenská technika Ukrajiny," řekl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert.

Podle agentury Unian ohledně ruského útoku na dětskou nemocnici informovala ve čtvrtek městská rada Mariupolu na sociální síti Telegram. "K dnešku je známo, že po teroristickém bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskými letadly utrpělo zranění 17 lidí (dětí, žen, lékařů), tři zemřeli, mezi nimi i dítě - dívka," cituje Unian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) útok označil za válečný zločin, ruskou armádu viní z genocidy a vyzval mezinárodní společenství k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí tvrzení ukrajinské strany o bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskými silami označila za »informační terorismus«, napsala agentura Reuters. Později ministerstvo uvedlo, že si vyžádá více informací. Na sociálních sítích kolují videa, jak to po explozi vypadá uvnitř nemocnice. Záběry jsou drastické.

V souvislosti s válkou na Ukrajině řada mezinárodních organizací vyzývá, aby byly dodržovány takzvané Ženevské úmluvy. Jde o dohody, které upravují podmínky na ochranu civilistů ve válce a nastavují pravidla pro zacházení se zraněnými či oběťmi konfliktů.

"Ve válce se neútočí na cíle, jako jsou označená medicínská zařízení, na humanitární koridory, obývané oblasti, zúčastněné strany musí předcházet či zmírnit utrpení civilistů, ale také nemocných, raněných či zajatců. Také není dovoleno použití zbraní hromadného ničení. Mezi ně se řadí zbraně zejména biologické, chemické či nukleární. Ve válce, která je odporným podnikem, se ale stává, že některá ze stran zaútočí na cíle, které mají stát mimo válku, stává se to omylem, ale i úmyslně. Najít pro to ospravedlnění není možné," dodal pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.