Útěk vzdělaných lidí z Ukrajiny skončí tragicky, zůstanou tam jen chudé babičky, řekl Roman Šmucler. Drahé diagnózy je podle něj potřeba přerozdělit

Lékař Roman Šmucler
Lékař Roman Šmucler
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 29. 3. 2022

S uprchlickou vlnou míří do Česka i lidé, pro které je naše zdravotní péče otázkou života a smrti, řekl pro ŽivotvČesku.cz lékař a pedagog Roman Šmucler (52). Lákání lékařů a inženýrů ale podle něj může být pro poválečnou Ukrajinu velký problém. Podle ministerstva vnitra už přitom přešlo hranice České republiky přes 300 tisíc běženců.

V Česku už získalo víza přes 236 tisíc ukrajinských uprchlíků, informovalo ministerstvo vnitra na twitteru. Skutečný počet běženců pobývajících v Česku je ale podle něj pravděpodobně vyšší. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

U české cizinecké policie se dosud zaregistrovalo přes 128 tisíc lidí, svůj pobyt přitom nemusí hlásit děti do 15 let, kterých je podle posledních údajů ministerstva vnitra mezi uprchlíky přes 35 procent

Mezi běženci jsou i lidé, kteří vyžadují zásadní zdravotní péči. "Pro řadu lidí je to otázka života a smrti, protože nějaký lék, který potřebují, na Ukrajině třeba není a my ho máme. Tito lidé se pak obracejí na naše centra a chtějí ten lék, přičemž to můžou být velmi drahé diagnózy," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler.

Řešením má být podle známého stomatologa součinnost Evropské unie. "Už tu byla komisařka a budeme mít snahu, aby se tyhle drahé diagnózy přerozdělily v rámci EU," uvedl.

O přerozdělování uprchlíků už se přitom v EU mluví a před včerejším jednáním ministrů vnitra členských států se na tom shodlo několik zástupců vlád a místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas. Ministři také podpořili desetibodový akční plán komise, který má zajistit lepší koordinaci péče o uprchlíky. Podle českého ministra vnitra Víta Rakušana je klíčové, aby co nejdříve začal na evropské úrovni fungovat systém registrací a výměny informací o uprchlících a bylo jasné, které státy pro ně mají volné kapacity.

U zdravotní péče v ČR je specifická situace ve stomatologii. "Měli bychom ji zvládnout, protože Ukrajinci jsou zvyklí za tento typ péče platit, to je jedna rovina," řekl pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler s tím, že další otázkou je, nakolik se otevřeme ukrajinským lékařům a vzdělaným lidem.

"Co se týče vysoce kvalifikovaných lidí, tak mě kontaktují někteří Ukrajinci a říkají, že jsou z míst, kde válka zatím není, ale pokud budou moct přijít, tak přijdou. Přicházejí k nám uprchlíci z oblastí, kde se válčí a pak jsou samozřejmě lidé, pro které je to nějaká příležitost," popsal.

"Stejně tak jsou státy, kde se vysloveně snaží tyto lidi získat, jako třeba Polsko. To ale může být konec Ukrajiny, protože už by tam zůstaly jen chudé babičky. A i kdyby se ta země nakonec ubránila, tak by dopadla tragicky, neměl by ji kdo obnovit," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.