Reklama:

Bezpečnostní expert z katedry politologie má obavy, že pokud by armáda Vladimira Putina dostala u Donbasu za uši, použije to nejhorší

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 4. 2022

Ruská federace v současnosti dál posiluje své vojenské síly a připravuje je k ofenzivě na Donbas. Zásadní bitva o východ Ukrajiny by mohla vypuknout už během několika dnů. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila zkušeného bezpečnostního experta z katedry politologie Masarykovy univerzity Josefa Krause s dotazem, co by se stalo v případě, že Rusko by utržilo debakl. Podle něj existuje varianta, že by Vladimir Putin (69) sáhl k tomu nejhoršímu - tedy použití taktické jaderné zbraně.

Reklama:

Ruské síly se teď soustředí na třech místech. A to podél hranice s Ukrajinou, uvádí britská BBC s odkazem na satelitní snímky. Technika i vojenská síla se shromažďují v Bělgorodské a Voroněžské oblasti. Desítky stíhaček a bombardérů se přesunuly na letiště u města Lipeck.

Ukrajinská vláda se netají tím, že na východě země očekává masivní ruskou ofenzivu. Podle britského listu The Times chce nasadit Moskva do bitvy o Donbas pětinásobný počet vojáků, než čítají řady ukrajinských obránců.

Reklama:

Proti Rusům ale stojí to nejlepší z ukrajinských jednotek a systém zákopů a opevnění. V případě, že by Rusko lidově řečeno dostalo za uši a bylo ze svých pozic vytlačeno, existuje podle bezpečnostního experta varianta, že by ruská strana mohla sáhnout k tomu nejhoršímu, čímž jsou zbraně hromadného ničení.

"Dokáži si to představit, protože politická a vojenská ztráta toho, že by u Donbasu měla ruská strana dostat na zadek, je pro Rusko tak obrovská, že takový scénář si oni nemohou připustit. Nemohou připustit to, že sami deklarují, že mají druhé nejsilnější ozbrojené síly na světě, které by nakonec byly vytlačeny z teritoria ozbrojenými silami země, která víceméně má taktiku na úrovni gerilového uskupení spíše než moderních ozbrojených sil. To by pro Rusko byl ohromný debakl. Potom je tu pro ně zbývající varianta, že se budou snažit vyvolat nějaký incident, který by vedl až k použití buď jaderných zbraní, nebo jiných. Asi není třeba očekávat, že by došlo k ostřelování něčím zásadním, ale použití třeba taktických jaderných zbraní by na místě bylo, navíc už tím několikrát hrozili," nabídl pro ŽivotvČesku.cz pravděpodobný scénář Josef Kraus z katedry politologie.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak ve středu na sociální síti Twitter vyjádřil vděčnost Spojeným státům za poskytnutou vojenskou pomoc. Dále pak zdůraznil, že Ukrajina potřebuje těžší zbraně, aby se ubránila před očekávaným tvrdším útokem ruské armády.

Kdo je Josef Kraus:

Jako politolog a bezpečnostní analytik se odborně zaměřuje na oblast Blízkého a Středního východu, zejména na Íránskou islámskou republiku, její politickou a bezpečnostní dynamiku. Z tematického hlediska řeší fenomény jako islámské politické myšlení, islámský extremismus, terorismus, konflikty o suroviny či konflikty náboženské a etnické a bezpečnost obecně.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: