Reklama:

Infarkt jako řešení války na Ukrajině. Ministr Šojgu ho měl dostat dvakrát, postihnout by podle experta mohl i Vladimira Putina

Sergej Šojgu (vpravo) s Vladimirem Putinem
Sergej Šojgu (vpravo) s Vladimirem Putinem
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 16. 4. 2022

Sergej Šojgu (66) dostal infarkt, objevilo se v pátek v médiích, která se odkazovala na informace ruského podnikatele Leonida Nevzlina (62). Muž, který po nástupu Vladimira Putina (69) k moci utekl do Izraele a v roce 2008 byl v nepřítomnosti odsouzen na doživotí, to napsal na sociální sítě. Možnost infarktu na nejvyšších místech připustil pro ŽivotvČesku.cz i bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Reklama:

Ministr obrany a infarkt je spojení, které během války na Ukrajině nezaznělo poprvé. Koncem března se tyto informace objevily poté, co Sergej Šojgu zmizel na více než deset dní z ruského mediálního prostoru.

Reklama:

Kreml se omezil na konstatování, že má ministr ve válce mnoho práce a nemá čas ukazovat se novinářům. S vysvětlením přišel deník The Times, který s odkazem na letová data uvedl, že nepřítomnost ministra způsobilo ukrývání se v bunkru pod Uralem. 

Údaje o letech podle listu ukazovaly, že ministr od začátku invaze opakovaně cestoval do bunkrů zhruba 1600 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Důvodem prý byla hrozba jaderné války, která dosáhla nejvyšší úrovně za několik desetiletí.

"Pokud přežije, možná se stane invalidou. Zničehonic dostal masivní infarkt a je připojený na přístrojích na jednotce intenzivní péče. Mluví se o tom, že k infarktu nemuselo dojít přirozeným způsobem,“ napsal Leonid Nevzlin na Facebooku v těchto dnech. Naznačil tak, že pravá ruka ruského prezidenta Vladimira Putina (69) mohla být terčem atentátu. Moskva zprávu o infarktu ministra obrany nekomentovala.

O infarktu jako nástroji boje přitom pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní experti a komentátoři mluvili už v minulých týdnech. Cílem byl ale v jejich očích spíše Vladimir Putin.

"Palácový převrat v Rusku by nebyl ve stylu Latinské Ameriky, že by kolony tanků jezdily po Moskvě a střílely. Zvenku bychom nepoznali vůbec nic, to by vypadalo tak, že by dvě auta přijela před Kreml, to by bylo celé. Byla by to zvenku malá nenápadná akce, ráno by se oznámilo, že Vladimir Putin měl například infarkt. To je scénář, který si umím představit jako velmi pravděpodobný. Musí to provést někdo ze silových složek, tedy ozbrojené složky nebo část lidí ze zpravodajských služeb. Oligarchové v tom roli budou hrát minimální, ti mohou na Vladimira Putina tlačit, mohou pobídnout ty silové složky, ale sami převrat neudělají, převrat musí udělat někdo ze silového bezpečnostního aparátu," popsal pro ŽivotvČesku.cz bezpečností expert Lukáš Visingr s tím, že už nyní se v Kremlu podle všech možných indicií a »tradičních politických metod« hledá viník, na kterého se vše hodí. Tím by ale nakonec mohl být právě Sergej Šojgu.

Podobně situaci vidí i Michael Kocáb, který se velkou měrou zasloužil o odchod ruských vojsk z Československa po roce 1989.

"Infarkt se může stát velmi lehce. Nebylo by to v ruské historii poprvé. Bylo by to i pochopitelné. Jestli tam Putin někde stojí nad tím červeným tlačítkem, tak si můžeme představit, jak všichni generálové a důstojníci na něj křičí důrazné »ne«. Těch, kteří mu ten úder budou schvalovat, bude málo. Každý si umí představit, že pak by následoval protiúder do Ruska. To si Rusové nepřejí," dodal bývalý politik pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: