Putina je třeba zasáhnout na nejcitlivějším místě, prohlásila spolupracovnice CIA a ukázala na jeho milenku

Alina Kabajevová
Alina Kabajevová
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 27. 4. 2022

Konci konfliktu na Ukrajině v tuto chvíli nic nenasvědčuje a nezdá se ani, že by se přímí či nepřímí účastníci konfliktu mohli něčím překvapit. Rusko aktuálně přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska, evropské země i USA dál dodávají zbraně Ukrajincům a nejtvrdší boje se vedou o Donbas. Podle americké bezpečnostní expertky by situaci mohly změnit tvrdé sankce proti Putinově údajné milence. Pro ŽivotvČesku.cz je okomentoval psycholog Jeroným Klimeš.

Válka na Ukrajině je skutečností už 63 dní a může trvat ještě dlouho. Cesta, jak to změnit a velmi tvrdě zatlačit na Vladimira Putina (69), vede podle Rebekhy Kofflerové přes ženu. Americká zpravodajská expertka ruského původu, která sloužila jako specialistka na ruskou doktrínu a strategii v obranné zpravodajské agentuře DIA, tím myslí bývalou gymnastku a olympijskou vítězku Alinu Kabajevovou (38), která je podle západních tajných služeb skutečnou partnerkou ruského prezidenta.

"Kroky, které podnikla Bidenova administrativa, nedávají žádný smysl. Vladimir Putin nemá v úmyslu zastavit válku. Pokud chceme uchránit Ukrajinu od dalšího ničení, musí být přijata specifická opatření," uvedla pro Ekonomic Times Rebekah Kofflerová, jež ve spolupráci s DIA a CIA radila i vysokým představitelům Pentagonu. Na mysli přitom měla právě sankce proti Alině Kabajevové.

"Znepříjemní jí to život a rozhodně to způsobí nějaké škody na Putinově bohatství, které je schované ve všech druzích daňových rájů, a to včetně rozšíření mezi jeho příbuzné a rodinu," dodala s tím, že zasáhnutí Putina na osobní a finanční úrovni může do určité míry pomoci změnit jeho vnímání situace. „I když neexistuje žádná záruka, jaký dopad by to mělo, může to pomoci získat určitou kontrolu nad jeho jednáním," dodala Kofflerová, která o Vladimiru Putinovi napsala i knihu.

Washington podle deníku Wall Street Journal skutečně sankce proti bývalé gymnastce zvažoval, protože má k vládci Ruska přístup a využívá jeho majetek, byť je oficiálně psaný na jiné lidi. "Na poslední chvíli přišlo rozhodnutí to nedělat, přičemž důvodem byla obava, že to Putin vezme jako osobní útok a dál se prudce zhorší vztahy obou zemí," tvrdí deník s odvoláním na zdroje v americké vládě.

"Sankce na lidi blízké prezidentu Putinovi by se měly zavádět spíš z principu než přemýšlet, jestli ho to zasáhne či rozčílí. Je to gesto postoje a neměli bychom kalkulovat, jestli to je výhodné, nebo není," uvedl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný psycholog Jeroným Klimeš. "Můj osobní názor pak je, že už měla být zablokována dávno. Je tady válka a všichni lidé, kteří zjevně i skrytě podporují Putina, by do ní měli být zahrnuti a nést si následky. Není to totiž jen válka na Ukrajině, ale válka o hodnoty celého světa," dodal.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.