Do ČR vtrhly letní teploty, ukončí je studená fronta. Počasí o víkendu ale slibuje velkou parádu. Meteoroložka popsala, jak bude

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2022

První letošní letní teplota na našem území byla naměřena v pondělí v Doksanech na Litoměřicku - teplota vystoupala na 25,6 °C. "V roce 2016 tam byl první letní den zaznamenán už 5. dubna a květen 2018 přinesl do Doksan i tropickou teplotu 32,4 °C, tenkrát tam bylo takto teplo 31. května," ohlédla se pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová a připravila předpověď pro nadcházející dny. Letní teploty sice ukončí studená fronta, ale víkend přesto slibuje parádní počasí.

Díky teplému jihozápadnímu proudění už teplota přes 25 °C během úterý vystoupala na více místech – například v Doksanech se teplota zastavila na 26 °C, v Praze – Karlově na 25,1 °C, v Praze-Mikulce na 25,4 °C, v Děčíně nebo v Teplicích na 25 °C. "A dnešní (středa) nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 25 až 29 °C. Teplo bude i v 1000 m na horách – kolem 20 °C," přiblížila odbornice přes počasí pro ŽivotvČesku.cz.

"Velmi teplé jihozápadní proudění a nadprůměrné teploty ukončí studená fronta, která počasí u nás začne ovlivňovat ve čtvrtek. Před ní ještě budou ve čtvrtek teploty kulminovat na 22 až 27 °C, na jihovýchodě až na 29 °C. Bude polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky a bouřky. Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy kolem 55 km/h," popsala Dagmar Honsová s tím, jaké počasí zavládne o víkendu.

V pátek bude oblačno, na jihu území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na severu území polojasno. Během dne ustávání srážek. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

O víkendu bude počasí u nás pod vlivem tlakové výše. Potřebovat budeme sluneční brýle. "V sobotu bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 21 až 25 °C," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová.

Nebezpečí požárů

Každý rok se lidé těší na teplé a suché počasí. Pokud ale trvá příliš dlouho, přináší nebezpečí vzniku požáru v přírodním prostředí – v lese, na louce nebo travních porostech. Na riziko požárů mají vliv – teplota, sucho, vlhkost vzduchu a rychlost větru. "Jak zabránit ekologickým škodám způsobeným vznikem požárů? Rozhodně dodržovat pravidla - nepohybovat se v přírodě s otevřeným ohněm, tedy nekouřit, neškrtat, nepoužívat přenosné vařiče, nepouštět lampióny štěstí. Pozor na to, kde parkujete. Suchá tráva totiž může chytnout od rozžhaveného výfuku nebo katalyzátoru. Velké nebezpečí vzniku požáru ale v přírodě také vzniká, pokud někde leží jen tak pohozená sklenice, plastová láhev nebo třeba ztracené dioptrické brýle. To vše může zafungovat jako čočka lupy a zažehnout oheň," dodala pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.