Roman Prymula prozradil, zda Česko čekají další opatření a bude vyhlášen nouzový stav

Roman Prymula - ministr zdravotnictví
Roman Prymula – ministr zdravotnictví
Foto: Archiv vlada.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 9. 2020

Česko se potýká s vysokým nárůstem počtu nakažených. Od středy platí mimořádné opatření - povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách. Roušky musí lidé nasadit i na pracovištích, platí dále povinnost nosit roušky v prostředcích veřejné dopravy. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz odhalil, co Česko čeká, pokud jde o opatření, v dalších dnech čí týdnech.

V posledních dnech zaznamenáváme silný nárůst pokud jde o počty nakažených. Co to přesně pro Česko znamená?

V tuto chvíli je Česká republika na kraji exponenciálního nárůstu. To má za důsledky, že jsme se u několika zemí dostali mezi oblasti, které jsou rizikové, minimálně Praha. A to má logický dopad v tom, že cestování od nás do těchto zemí je velmi komplikované, protože lidé budou muset do karantény.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu uvedlo v platnost mimořádné opatření, kterým zavedlo povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách budov mimo bydliště. Budou následovat další opatření?

Opatření jsou skutečně nezbytná, nárůst je poměrně veliký a není mnoho dalších opatření, která ho mohou korigovat. Je zcela na místě, to o čem se bude diskutovat nějakém blízkém horizontu, počet osob na jednotlivých akcích. V řadě evropských zemích dochází k poměrně dramatickému snižování. Jako příklad můžeme uvést Velkou Británii, která dala za povolené akce do šesti osob.

Řada provozovatelů restaurací a barů má obavy, aby nedošlo opět k uzavření podniků. Obecně se ale ví, že právě provozovny barů, klubů jsou místy, kde dochází k velkému riziku přenosu. Bude se u těchto provozů zkracovat otevírací doba, nebo dokonce existuje varianta uzavření?

Zatím to je tak, jak to je určeno. Budeme ale muset průběžně vyhodnocovat, jak se situace bude vyvíjet, zda ohniska, která budou vznikat, budou souviset s bary, nebo jestli se podaří situaci dostat pod kontrolu.

Šíření viru má v tuto chvíli náskok. Je možné, že se Česko dostane do jarních opatření a případně vyhlášením nouzového stavu?

Nechci spekulovat, jestli se situace dostane do této podoby. Bylo opakovaně deklarováno, že není zájem o to, abychom zavírali ta zařízení, jako tomu bylo v jarních měsících. Bude určitě snaha to dělat podle semaforu a podle regionů, to znamená, že v některých regionech mohou některá opatření být aplikována podle toho, jestli tam bude nějaké lavinovité šíření, ale pokud jde o Českou republiku jako celek, nemyslím si, že by ta opatření šla až do takové úrovně jako tomu bylo v březnu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.