Proč drahý plyn zvýší i cenu masa? Poradce premiéra Petra Fialy promluvil o inflační spirále a řekl, o kolik si lidé už musí připlatit

Premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 7. 6. 2022

Dopad markantního zdražování elektřiny a plynu na ceny zboží v nákupním koši není ničím překvapivým, přesto se najdou položky, u kterých nemusí být vzájemná provázanost na první pohled zřejmá. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (57) Štěpán Křeček (33) pro ŽivotvČesku.cz popsal ukázkový příklad inflační spirály a zároveň vysvětlil, o kolik budou dražší letošní Vánoce.

Provozy, které při výrobě spotřebují velké množství elektřiny nebo plynu, s jejich rostoucími cenami logicky zdražují i své produkty, typickými příklady jsou třeba pekárny nebo sklárny. Zvýšení cen na vstupu se ale může přes na první pohled zdánlivě nesouvisející komoditu nebo zboží promítnout i do cen koncového produktu ve zcela jiném odvětví.

Dobře ilustrující příklad uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček. "Jak se propisují ty ceny trhu s energetickými komoditami, kdy hlavně třeba zdražování plynu a chemických látek se přehouplo do zdražování hnojiv, což vedlo ke zdražování v rostlinné výrobě, která pak zdražuje tu živočišnou výrobu. Je to ukázkový případ, jak se jednotlivé ceny vzájemně ovlivňují a zároveň roztáčí inflační spirálu, která v tuto chvíli stoupá výš a výš," uvedl hlavní ekonom společnosti BH Securities a externí poradce premiéra Petra Fialy s tím, že právě maso bude i nadále zdražovat.

"Aktuálně je u výrobců čtvrtinový nárůst cen u skotu a pětinový u jatečních prasat, což se do koncových cen určitě promítne. Stejně tak začnou výrazně zdražovat uzeniny, kde je to maso výchozí surovina. Navíc je výroba uzenin energeticky náročná, i proto bude ten nárůst výrazný," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček. 

Protože se změny ekonomických trendů očekávají podle ekonomů až v příštím roce, už teď je jasné, že letošní Vánoce budou patřit k těm nejdražším. Odpověď na otázku o kolik kopíruje výši inflace.

"Kdybychom chtěli nakoupit stejné zboží jako minulý rok, tak bychom si měli připlatit zhruba těch 15 procent. Inflace se sice ještě bude nějak vyvíjet, v průměru ten nákupní koš ale stoupne právě o těch 15 procent. Mnozí lidé tak na to skutečně nebudou mít. Buď dají svým blízkým méně dárků, nebo třeba na večeři připraví buď rybu, nebo řízky, ale ne obojí. Zkrátka se budou snažit ušetřit," dodal pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.