Reklama:

Měli bychom klečet na kolenou a prosit, aby Ukrajinci vstoupili do NATO, říká expert na válku Lukáš Visingr. Popsal, jak v boji Rusko čím dál více trpí

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 9. 2022

Současné dění v souvislosti s válkou na Ukrajině se mění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) v sobotu řekl, že ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět asi 2000 kilometrů čtverečních území, v neděli informoval o získání dalších dvou obcí v Charkovské oblasti. Podle ISW Ukrajinci v některých oblastech postoupili až o 70 kilometrů do Ruskem ovládaného území a od 6. září dobyli zpět přes 3000 kilometrů čtverečních. Pro redakci ŽivotvČesku.cz aktuální dění na válečné frontě zhodnotil špičkový vojenský analytik Lukáš Visingr. Z jeho slov vyplynulo, že ukrajinská ofenzíva je přímo ukázková.

Reklama:

Ukrajinská armáda, která v Charkovské oblasti před několika dny přešla do protiofenzivy, dále působí ruským jednotkám ztráty a Rusové upevňují administrativní a policejní opatření na územích, které obsadili. Brání místním občanům ve vstupu i odchodu z měst a vesnic, tvrdí ukrajinské velení.

Reklama:

Ruské internetové zdroje v sobotu několikrát zveřejnily videozáběry dlouhých kolon osobních automobilů lidí, kteří se z Ruskem ovládaných částí Ukrajiny snaží dostat přes hranici na území Ruské federace.

Britská vojenská rozvědka v pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině napsala, že ukrajinské síly za posledních 24 hodin učinily významný pokrok v Charkovské oblasti. Boje podle ní pokračují v okolí Izjumu i dalšího strategicky významného města Kupjansk.

"Rusové v současné chvíli nejsou schopni zásobovat své vojáky na Donbase, protože přišli o Kupjansk a Izjum, takže to je vyloučené. Ukrajincům se povedlo něco v rámci ofenzívy, co je výjimečné, mimořádné a v moderním způsobu válčení jsem to ještě neviděl. Je to ukázka operačního a strategického mistrovství. Oni nemají převahu vojenskou, možná mírně kvalitativní, to asi ano, ale zase ne takovou, aby to dokázalo vyrovnat ruskou kvantitu. Oni mají v současnosti morální a psychologickou převahu, Rusové to zkrátka nedávají. Teď je otázka, zda Ukrajinci využili jen příležitost, nebo to bylo celé jedna gigantická strategická past, tedy nalákat co nejvíce Rusů k Chersonu a potom je tam ničit, protože přesunem oslabili své pozice na jiných místech. Pokud by to bylo takto, tak by to bylo úžasné operační, taktické a strategické umění. Od druhé světové války nikdo nedokázal nastražit a použít takovou strategickou past. A v tuto chvíli opět říkám, proboha, proč se bavíme o ukrajinském vstupu do NATO, ty tam už dávno měli být. Měli bychom klečet na kolenou a prosit, aby vstoupili, protože takové schopnosti, které teď předvádí, jsou naprosto famózní," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz vojenský analytik Lukáš Visingr.

Američané podle newyorského listu poskytli Ukrajině informace o pozicích ruského velitelství i o zbrojních skladech Rusů. Bývalý zástupce Pentagonu Mick Mulroy řekl, že ukrajinské jednotky postupují rychleji, než se původně předpokládalo.

Ukrajinský protiútok v Charkovské oblasti vede k přesunu ruských sil a rozpadu ruské osy na severu Donbasu, píše ISW. Ruské síly se podle analytiků stahují neřízeně a spěšně prchají z jihovýchodu Charkovské oblasti, aby je Ukrajinci v okolí Izjumu neobklíčili.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: