Reklama:

Kolik letos Češi průměrně utratí za dovolenou: Expertka prozradila trendy, přidala i tip na destinace vhodné pro spořivé cestovatele

Dovolená - Ilustrační snímek
Dovolená – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 7. 2024

Cestovatelský tip: Letošní dovolené se pro mnoho Čechů nesou ve znamení pečlivého plánování a vyhledávání nejlepších nabídek. Podle expertky a mluvčí ze společnosti Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové letos Češi za svou dovolenou průměrně utratí v rozmezí 15 až 18 tisíc korun na osobu. Tato částka zahrnuje ubytování, letenky a často i stravování formou all inclusive. K tomu Jirušková pro čtenáře portálu ŽivotvČesku.cz přidala i tip, které destinace mohou nerozhodnuté cestovatele zaujmout nejen tím, že jsou výhodné, ale nabízí skvělý zážitek.

Reklama:

Cestovatelé chtějí za své peníze co nejlepší zážitek. Češi si chtějí dovolenou opravdu užít a v tomto kontextu nechtějí vyloženě »škrtit« svůj finanční rozpočet. Bývá zvykem, že když vyrazí na dovolenou, rádi si zajdou do bistra, kavárny nebo restaurace mimo resort či hotel. To znamená, že kromě základních nákladů na dovolenou často utrácejí i za další zážitky a pohodlí.

Kam letos vyrazit?

Reklama:

Mezi nejoblíbenější destinace, které nabízejí skvělý zážitek za rozumnou cenu, patří Egypt, Bulharsko, Tunisko a Turecko. Tyto země lákají turisty nejen svými krásnými plážemi a kulturními památkami, ale také dostupnými cenami a kvalitními službami.

"Letos se dají opravdu sehnat i hezké dovolené za zmíněnou cenu," vylíčila pro ŽivotvČesku.cz zkušená expertka přes dovolené Jiřina Ekrt Jirušková s tím, že důvodem je skutečnost, že cestovní kanceláře se přetahují o klienty a řada z nich tak zvýhodňuje své ceny.

To znamená, že za 15 až 18 tisíc korun je možné sehnat týdenní pobyt v hezkém hotelu s leteckou dopravou a stravováním formou all inclusive.

Ti, kteří preferují větší luxus, jako je například ubytování s přímým přístupem do bazénu, budou pak muset sáhnout hlouběji do kapsy. Jak se totiž říká: »Za luxus se platí«. V tomto ohledu se pak podle expertky přes dovolené ceny pohybují v rozmezí 20 až 35 tisíc korun - záleží na destinaci a také čase, kdy dovolenkář shání svůj pobyt snů.

Více než jen dovolená v hotelu

Češi také často investují do dalších aktivit během své dovolené. "Obecně platí, že české rodiny se snaží na místě absolvovat alespoň jeden fakultativní výlet, aby poznaly okolí," uvedla expertka přes dovolené informaci vycházející z dlouhodobých dat.

Pro ŽivotvČesku.cz pak upřesnila, že jeden takový výlet přibližně stojí 1500 až 2000 korun. Což rozhodně není částka, která by vyloženě musela někoho »zruinovat«.

I když další výdaje mimo základní balíček cestovní kanceláře nejsou monitorovány, je jasné, že Češi se během své dovolené neomezují pouze na hotelové areály. Rádi si dopřejí místní atrakce, služby jako masáže a další zážitky. A dává to logiku.

Dovolená sice pro někoho může představovat »relax na lehátku u hotelového bazénu, případně na hotelové pláži«, ale objevovat krásy destinace, kterou si cestovatel vybral v rámci své dovolené, rozhodně může být skvělý zážitek.

Ekonomické trendy

Podle expertky přes dovolené Jiřiny Ekrt Jiruškové Češi utrácejí za dovolené plus minus pořád stejně, přičemž letos utratí klidně o tisíc korun více než v průměru v loňském roce.

Jde tedy o trend, který ukazuje, že inflační šoky z loňského roku jsou již zapomenuty. Z ekonomického pohledu to odráží skutečnost, že díky současnému růstu reálných mezd lidé opět více utrácí a tržby obchodníků rostou. Redakce ŽivotvČesku.cz se ekonomické proměně českých domácností věnovala v jednom z předchozích článků.

"V průměru Češi utratí za dovolenou v rozmezí 15 až 18 tisíc korun, ale skutečné výdaje mohou být mnohem vyšší vlivem dodatečných aktivit a služeb. Tento přístup potvrzuje, že si Češi chtějí svou dovolenou užít naplno, aniž by museli výrazně omezovat své výdaje," dodala pro ŽivotvČesku.cz Jirušková.

Proč volit vybrané destinace

Egypt je fascinující destinací, která nabízí mnohem víc než jen krásné pláže a luxusní resorty. Tato země je domovem některých z nejikoničtějších historických památek na světě, včetně majestátních pyramid v Gíze a starobylého chrámového komplexu v Luxoru. Návštěvníci mohou prozkoumávat úchvatné archeologické naleziště, potápět se v křišťálově čistých vodách Rudého moře, případně se plavit po řece Nilu a objevovat tajemství starověké civilizace. Egypt také nabízí bohatou kulturu a tradice, které mohou turisté zažít při návštěvě místních trhů, ochutnávání tradiční kuchyně a poznávání místních zvyků. Tato kombinace historie, přírodní krásy a kulturního bohatství činí Egypt jednou z nejzajímavějších a nejatraktivnějších destinací pro cestovatele z celého světa.

Pokud jde o Tunisko, tak příkladem láká nejen svou dostupností, ale i bohatou historií a krásnými plážemi. Pro turisty nabízí pestrý výběr aktivit, a to od návštěv historických památek přes tradiční trhy až po relaxaci na pláži. Tunisko je skvělou volbou pro ty, kteří hledají exotiku blízko domova za rozumnou cenu.

Turecko je dalším favoritem mezi levnými destinacemi. Nabízí turistům úžasné památky, rozmanitou kulturu a nádherné přírodní scenérie. Turecko je známé svým pohostinstvím a kvalitními službami, což z něj činí ideální destinaci pro rodiny, páry i jednotlivce.

A čtveřici cenově dostupných a službami kvalitních destinací uzavírá Bulharsko, které je tradičně oblíbenou zemí pro české turisty, a to díky svým krásným černomořským plážím a příznivým cenám. Bulharská riviéra nabízí výborné možnosti pro relaxaci i aktivní dovolenou. Navíc je Bulharsko snadno dostupné a představuje skvělý poměr ceny a kvality.

Pokud tedy plánujete letos dovolenou, můžete být klidní. S trochou plánování můžete za rozumnou cenu prožít úžasné zážitky a odpočinek, který si zasloužíte.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: