Na zahrádku jen očkovaní a negativní. Hospodský považuje plán ministerstva za diskriminaci

Restaurace - Ilustrační snímek
Restaurace – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 5. 2021

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51) chce zahrádky restaurací otevřít 17. května. Kdo si bude na zahrádce chtít dát jídlo či nápoj, bude muset být očkovaný, mít negativní test nebo prokázat, že nemoc covid-19 již prodělal. "Segregaci občanů neděláme a nikdy dělat nebudeme," uvedl pro ŽivotvČesku.cz majitel jedné z pražských restaurací Jakub Olbert a ministrův plán rázně odmítá.

Ministr Karel Havlíček trvá na tom, že zahrádky by se měly otevřít 17. května, pokud incidence nově nakažených na 100 tisíc obyvatel bude 75. Karel Havlíček představil návrh, pro které hosty by se zahrádky a terasy u restaurací otevřely. "Bylo by to podobné jako třeba v kadeřnictví, tedy že by byl člověk testován třeba v práci. Čili tím nejjednodušším způsobem. A samozřejmě by hrálo roli i očkování jako všude. Kdo se prokazuje testem, má alternativu očkování nebo tím, že prokáže, že prodělal covid," řekl ministr pro CNN Prima NEWS.

Pokud tedy občan není očkovaný, nemá v těle protilátky, nebo neukáže negativní test, tak by se podle ministra průmyslu a obchodu na zahrádku dostat neměl. Řada hostinských a majitelů restaurací ale dala najevo, že nebude své hosty kontrolovat a nebude po nich požadovat předložení negativního testu.

"Segregaci občanů neděláme a nikdy dělat nebudeme. Bojovali jsme do teď a budeme bojovat dál. Budeme tedy bojovat s policisty, kteří po nás budou chtít vidět seznam hostů. Osobně si myslím, že je to příprava na novou společnost. Po maličkých kouskách nám dávají najevo, jak budeme fungovat. V Německu už si vláda odsouhlasila, že tři skupiny obyvatel (očkovaní, otestovaní a lidé s protilátkami) budou mí výhody proti ostatním. Tito prověření lidé pak budou moci ven po 21. hodině. Mně to připomenulo situaci, kterou třeba Německo již zažilo. Pro mě je to ale nepředstavitelná věc a nevidím k tomu důvod. Pokud nám vláda říká, že na podzim bude proočkováno 70 procent lidí a spousta lidí covid prodělala, tak nevidím důvod, proč by se tu měla zavádět norma na něco, co už bude z větší části zvládnuté. Vidím za tím úmysl ovládat lidi, rozdělovat společnost a podporovat strach," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Jakub Olbert, který provozuje pražskou hospodu Šeberák.

S ním souhlasí majitel pivovaru v Jincích. Jiří Janeček nechápe, proč by měl jako provozovatel hospody kontrolovat zdravotní stav svých hostů. "Je vidět, že přístup vlády nefunguje, teď došly testy do škol, tak se hovoří o tom, že se ve školách testovat nebude. Proč ale testovat jednou týdně, když inkubační doba je dva dny? Uzavřené okresy hlídané policisty byl nesmysl, aby si kadeřnice po klientech vyžadovaly testy, je opět nesmysl, lidi to dělat nebudou. Dejme lidem svobodu, ať se mohou rozhodovat. Každý je zodpovědný sám za sebe. Buď jdu a nechám si test udělat, protože mám strach o své zdraví a zdraví svých blízkých, nebo si myslím, že jsem třeba silný jedinec a nebojím se vlézt do hospody na pivo nebo do vlaku. Ale to přeci není jen o covidu, máme tady žloutenku, HIV… Máme plno nemocí, které kvůli covidu najednou přestaly existovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Janeček a dodal, že nikdy po hostech nepožadoval informace o jejich zdravotním stavu a nehodlá s tím nyní začínat.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.