Chudoba v ČR: Domácnosti válcuje inflace a s ní čím dál vyšší ceny. Ekonom a slavný šéfkuchař poradili pár tipů, jak lze ušetřit při nákupu potravin

Profimedia
Obchod – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Lucie Tůmová | Redaktorka
lucie.tumova@zivotvcesku.cz
Publikováno: 3. 6. 2022

Vysoká inflace, drahé energie i stoupající náklady na dopravu. To vše se promítá do cen potravin v obchodech. Stále více lidí je nuceno šetřit a už se nejedná jen o seniory či matky samoživitelky. "Podle všech prognóz bude inflace spolu s cenami stoupat ještě nejméně několik měsíců," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Petr Studnička. Jak se ke zdražování potravin postavit a kde lze nějakou korunu ušetřit, poradil michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek (40).

Ceny v supermarketech vylétly v posledních měsících vzhůru a zdražení se dotklo i základních surovin. "Inflace je nejvyšší za posledních třicet let, nyní okolo 14 procent. V průběhu letošního roku může vystoupat i na 16 procent, ale pokud se nestane nic hrozného, mohla by postupně ve 2. pololetí začít klesat. A příští rok už by se měly projevit i zásahy ČNB," popsal pro ŽivotvČesku.cz prognózy ekonom Petr Studnička, který zároveň nabídl několik tipů, které českým domácnostem mohou ušetřit v rámci měsíčního rozpočtu »pár korun«.

"První věc je, když přijdete do obchodu, kde je nyní drahé ovoce a zelenina, dát přednost zelenině vážené než kupovat už připravený pytlík. Vyjde to vždy levněji. Například kilo mrkve vážené stojí téměř 18 korun, když si ji sami navážíte, zaplatíte do 13 korun. Dalším způsobem, jak ušetřit, je využívání slevových akcí, třeba teď to vidíme u oleje, který o dost podražil. Supermarkety to vnímají a snaží se zvýhodnit cenu u komodit, co se hodně prodávají. A třetí doporučení je využívat sezónní lokální prodejce a farmy, kde opět seženete hlavně ovoce a zeleninu podstatně levněji než v obchodě," uvedl několik příkladů pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník v oboru ekonomie.

Dále pak Petr Studnička poukazuje, že u zeleniny a ovoce lze díky teplejšímu období čekat mírný pokles, jiné potraviny se dalšímu zdražování ale nevyhnou. Lidé budou tedy muset i nadále přemýšlet, jak co nejméně při pořizování jídla zatížit rodinný rozpočet.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila jednoho z nejuznávanějších českých šéfkuchařů Radka Kašpárka, který potvrdil, že inflace zasáhla citelně obor, ve kterém podniká. "Ceny v obchodech jsou dané a člověk si v dnešní době už nemůže vybírat. Navíc jsou našponované a pro lidi neúnosné. Určitě by se s tím mělo něco dělat. Chápu, že se ve světě teď dějí různé věci, ale v zahraničí stojí potraviny až o polovinu méně než v Česku, to je pro nás všechny špatné," sdělil pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v rámci podnikání v gastronomii je zdražování na nákladech poměrně silně znát.

Porotce kulinářské soutěže pro amaterské kuchaře zvyšující se ceny surovin samozřejmě řeší i ve svém podniku a redakci ŽivotvČesku.cz se svěřil, jak se snaží šetřit. "Vždycky jsme přistupovali k potravinám s respektem, ale nyní opravdu dbáme na to, abychom suroviny, například drůbež, zpracovali úplně celé. Také využíváme toho, že je nyní ovoce v rámci sezony levnější než na podzim a v zimě, a tak ho nakupujeme ve velkém a zavařujeme, nakládáme a fermentujeme do zásoby," přiblížil s tím, že kvůli rostoucím nákladům na energie byli také nuceni k některým ekonomickým krokům.

"Snažíme se ale i nadále udržet ceny přijatelné pro zákazníky. To je pro nás velmi důležité," dodal pro ŽivotvČesku.cz charismatický šéfkuchař, který vlastní vyhlášený podnik v centru hlavního města.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu