Cukety všude, kam se člověk podívá. Zdeněk Pohlreich prozradil trik, co s nimi dělat, aby se vešly do lednice

Cuketa – ilustrační foto
Cuketa – ilustrační foto
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 8. 2021

Pokud je v létě nějaké zeleniny v Česku každý rok opravdu dostatek, tak jsou to cukety. Plody, které poskytuje tykev obecná, část lidí miluje a jiní se jim snaží vyhnout. Jak si je v kuchyni užít a co nejlépe vychutnat poradil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64). "Základem je trhat je mladé. Ideální je velikost do 15 cm," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Ahoj, nechceš náhodou cuketu? To je takový typický letní pozdrav, kterým se v letním období zdraví lidé nejen na venkově. Jednoletá zelenina, kterou vyšlechtili kdysi v Itálii, je královnou českých zahrad. Roste rychle a její pěstování opravdu není žádná věda. Problém nastává, když se kvůli cuketám už nic jiného nevejde do lednice a nechce je přijmout jako dar ani kolega z práce či sousedka.

Redakce se zeptala šéfkuchaře Zdeňka Pohlreich, zda má nějaký recept na jídlo z cukety, které bude chutnat úplně všem.

"Takový recept tedy bohužel nemám, ale mám jednu radu. Všichni to na zahradě pěstují tak, aby měli cukety co největší, to je chyba. Ta cuketa je nejchutnější, když je malá, když je do těch patnácti centimetrů. Takže nesmíte litovat velikosti a trhat je včas. Tady chce mít každý na zahradě obrovské balvany, ale ty nemají dobrou chuť," upozornil pro ŽivotvČesku.cz na jednoduchou, ale základní věc Zdeněk Pohlreich.

Lidé, kteří mají rádi hranolky, mohou zkusit cuketovou variantu. Dají se péct na oleji nebo na pečicím papíru v troubě. Cuketa se pokrájí na hranolky, ty se nechají odstát nebo se osuší, aby se odstranila přebytečná voda. Hranolky je dobré obalit v mouce s paprikou a solí nebo v klasickém trojobalu. Pokud ještě připravíte nějaký pikantní dip, pak zaručeně hranolky ze stolu rychle zmizí a nikdo nebude přemýšlet o tom, že vlastně snědl cuketu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu