Houbaři mají žně. Rostou jako po dešti. Jarní sezóna je nejlepší za posledních 5 let, říká mykolog
Houbaři mají oprávněný důvod k radosti. Kvůli vydatným dešťům je letošní jarní sezóna z pohledu růstu hub velmi povedená. "Letošní jaro je vydařenější než v předchozích pěti letech," řekl pro ŽivotvČesku.cz mykolog Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.
Kvůli počasí se houbám v Česku daří. V lesích se tak dají najít oblíbené jedlé jarní houby, které mezi houbaři platí za vyhlášené delikatesy.
"Poslední roky nebyly ideální. Tento rok jsme měli chladný duben, který způsobil, že jarní sezóna je zhruba o dva týdny posunutá a ještě dobíhá. Na jaře lze nejčastěji najít kačenku českou, smrže, ucho Jidášovo a destici chřapáčovou. Na ty se chodí z hlediska kulinářského, protože v tomto období jde o nejatraktivnější sortiment hub, které rostou," řekl pro ŽivotvČesku.cz mykolog Jaroslav Landa z České mykologické společnosti s tím, že třeba na zahradách lze najít čirůvku májovku, která je podle mykologa jednou z nejhezčích a nejznámějších jarních hub.
"Jde o voňavou a masitou houbu, která se dá použít k omáčkám. Také se z ní dají připravovat skutečně velmi chutné pokrmy," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Jaroslav Landa.
Odborníci se shodují, že na sběr hub je ideální doba. Navíc »mokré počasí« způsobilo, že houby nejsou významně napadnuté červy. Je tak ideální období, protože pokud by došlo k oteplení a suchému počasí, houby mohou začít hnít.
"Pokud jde o hřiby, tak letos jsem o nich neslyšel. Možná už někde byly, ale zatím tuto informaci nemám," dodal pro ŽivotvČesku.cz mykolog.
Řada houbařů se už teď chlubí svými úlovky na sociálních sítích v různých skupinách s houbařskou tématikou. A jednohlasně se shodují, že letošní jarní sezóna houbám přeje.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.