Losos na talíři místo vánočního kapra: V Česku existuje skutečné moře, v němž plavou

Lukáš Černý chová lososy v českém moři v Červeném Kostelci
Lukáš Černý chová lososy v českém moři v Červeném Kostelci
Foto: se souhlasem Lukáše Černého
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 12. 2020

K tradicím Vánoc patří neodmyslitelně štědrovečerní večeře. Klasika v podobě smaženého kapra je sice stále na první pozici, ale především v posledních letech si řada lidí radši pochutná na řízku nebo zdravější alternativě – lososovi. V Česku vznikl v roce 2018 zcela unikátní projekt s názvem »Moře v srdci Evropy«, který je prvním svého druhu a představuje chov lososa atlantského ve slané vodě ve vnitrozemí, přesněji ve východočeském Červeném Kostelci u Náchoda.

Moře v srdci Evropy vneslo do českých končin naprosto ojedinělý projekt úspěšného podnikatele a zakladatele Lukáše Černého (45), který má hned několik důležitých cílů. Tím prvním je nabídnout českým zákazníkům úžasnou mořskou rybu, která je absolutně čerstvá a v nejvyšší kvalitě. "Důležité je i to, že díky oddělenému chovu v prostředí brilantně čisté vody, nehrozí výskyt parazitů - např. mořských vší nebo obsah těžkých kovů, dioxinů, PCB a dalších toxických a karcinogenních látek. Maso těchto ryb navíc samo o sobě patří mezi cenné přírodní zdroje prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin a vitamínů," řekl pro ŽivotvČesku.cz tvůrce projektu Lukáš Černý.

Dalším z cílů je také tzv. welfare chov, který zaručuje optimální podmínky pro život ryb. Plnohodnotný  recirkulační akvakulturní systém (tzv. RAS) s inovativním samočisticím biofiltrem umožňuje chovat ryby bez toho, aniž by se používaly chemické látky nebo bylo nutné očkování ryb antibiotiky (s čímž se lze setkat u některých tzv. klecových chovů produkujících lososy celosvětově ve velkém). České moře navíc využívá slanou geotermální vodu s potřebným poměrem důležitých živin zcela zásadních pro jejich zdraví. Proto se lososi z Moře v srdci Evropy zásadně liší od těch, kteří jsou běžně dostupní v obchodech. 

"Miluji potápění a podmořský svět. K lososům chovám velkou úctu, která se promítá i v hlavním mottu projektu a zní: »Moři je třeba naslouchat srdcem«. Je pro mě důležité poukázat na to, že se musíme chovat k přírodě s ohledem. Na druhou stranu chápu, že jde pořád o produkci ryb, ale i na to se snažíme neustále myslet. Jako jedni z mála v republice vlastníme speciální omračovací zařízení," popsal pro ŽivotvČesku.cz úspěšný podnikatel, který přiblížil snahu přistupovat k celému procesu chovu lososů tím nejhumánnějším způsobem.

Lososi z Moře v srdci Evropy jsou zárukou nejvyšší čerstvosti a kvality, protože pocházejí z českého moře v Červeném Kostelci, kde si je zákazníci mohou objednat. Ryby jsou dopravovány na základě objednávek formou rozvozů po celé České republice.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.