Mýtus, že babky způsobují rakovinu se nepotvrdil. Mykologové přesto před sběrem varují. Promluvila onkoložka

Hřib žlutomasý lidově zvaný babka
Hřib žlutomasý lidově zvaný babka
Foto: Profimedia

Patří mezi nejhojnější české houby a pozná je i houbař začátečník. Někdo si je pochvaluje, jiný by je do košíku nedal. Řeč je houbách, kterým se lidově říká babka. Odborně jde o hřib žlutomasý a jeho příbuzné. Babky dlouho měly pověst, že způsobují rakovinu. To dnes mykologové vyvrací. "Rozhodně je ale lepší sbírat mladé plodnice. Ty staré opravdu mohou být zátěží pro lidský organismus," vysvětil pro ŽivotvČesku.cz předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Babky jsou lidovým označením pro skupinu malých hřibovitých hub, které odborníci dále klasifikují. Mezi nejznámější české babky tak patří například hřib žlutomasý, hřib sametový či hřib plstnatý.

Babky nepatří mezi nejkvalitnější houby, mladé plodnice ale využít v kuchyni najdou. Vzruch kolem babek nastal v roce 2012, kdy autor houbařských atlasů Jiří Baier začal tvrdit, že babky způsobují rakovinu. Jiří Baier tehdy také uvedl, že čeští mykologové tuto informaci ví roky, do atlasů ji ale nedali. Skutečnost je ale jiná a babky podle žádného vědeckého výzkumu rakovinu nezpůsobují. Přesto je vhodné tyto houby nepodceňovat, protože je napadají plísně.

"Tehdy to byla dost nepříjemná záležitost. My jsme nakonec pana Baiera, který to pořád tvrdil, ze společnosti vyloučili. Problémem je, že na těchto houbách vznikají plísně, které neškodné být nemusí. Na to, jak moc jsou tyto plísně nebezpečné, pak existuje celá škála názorů. Osobně se domnívám, že mladé plodnice budou zcela bez problémů," vysvětil pro ŽivotvČesku.cz předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

"Neexistuje žádný důkaz na to, že by tyto houby způsobovaly rakovinu. Není důvod se domnívat, že by tomu tak bylo. Já nemohu vyloučit, že se tu teoreticky za deset let objeví nějaký přelomový výzkum, ale dosud platí, že rakovinu nezpůsobují," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz geochemik, biochemik a odborník na hyperakumulaci chemických látek v houbách RNDr. Jan Borovička, Ph.D.

"Je to mýtus. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by houby způsobovaly rakovinu," řekla pro ŽivotvČesku.cz MUDr. Petra Garnolová z ambulance klinické onkologie a paliativní medicíny v Praze.

Babky by se podle mykologů měly sbírat pouze mladé a neporušené. Pokud je plodnice nasáklá vodou a má otlačený povrch, tak ke sběru ani neláká. Starší plodnice hřibovitých hub napadá plíseň nedohub zlatovýtrusný. Je logické, že plesnivé potraviny (tedy i houby) do kuchyně nepatří.

Pokud lidé najdou mladé babky, měli by je kuchyňsky zpracovat hned po nálezu. Babky rychle podléhají zkáze a ani v lednici nemusí vydržet do druhého dne.

Zavřít reklamu