Reklama:

Na houbách se dá vydělat. Výkupny nabízejí i tisíce korun za kilogram

Na houbách se dá vydělat.
Na houbách se dá vydělat.
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 6. 2020

Jste vášnivými houbaři, rádi chodíte do lesa, ze kterých si odnášíte plné košíky, se svými úlovky se fotíte, a i po zpracování jich máte pořád dost? Na sbírání hub se dá slušně vydělat. A řekněme si na rovinu, byznys s houbami v Česku kvete. Platí ale jako u všeho pokud jde o potravinu přísné podmínky.

Reklama:

Zájem výkupen začíná s každou houbařskou sezónou. Vykupují se hřiby, křemenáče, ryzce nebo kozáky. Mnohé výkupny ovšem nechtějí houbové směsi.

Reklama:

Za 1 kg čerstvých hub vám zaplatí od 20 až po 450 korun. Pokud budete houby sušit, za 1 kg si můžete vydělat více, u vzácných hub to jsou i tisíce korun.

Hodnotu hub na českém trhu ovlivňují zejména zahraniční trhy, proto se ceny každý rok různí. Záleží také na období.

Houby by měly splňovat tyto zásady podmínky a být:

  1. bez plísní
  2. bez červivosti
  3. bez poškození hmyzem, plži
  4. očištěné (bez jehličí, trávy a jiných zbytků z lesa), osvědčilo se tzv "ofouknutí" vzduchem (malým kompresorem).

Kvalita - osvědčení: 

Pokud tedy houby nasbíráte, očistíte a zjistíte, že jsou vhodné k prodeji potom:

  1. Hřiby (smrkové či dubové) rozkrojíme vždy na polovinu (tzv. přes klobouk)
  2. Obě části musí zůstat spojené
  3. Zespodu se nachází takzvané "rouško" s třásněmi či rourkami (např. hřib, křemenáč, kozák, klouzek)

 Je pochopitelné, že houby mají být pevné a zdravé 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: