Nová nařízení vlády pro restaurace. Neviděl jsem důkaz, že by byly zdrojem nákazy, kritizuje Zdeněk Pohlreich

Nextfoto
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
klara.zankova@zivotvcesku.cz
Publikováno: 21. 10. 2021

Nepříznivý vývoj epidemické situace v Česku vedl vládu k zavedení některých nových opatření, která představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35) na středeční tiskové konferenci. Dotknou se mimo jiné i provozovatelů hospod a restaurací, kteří budou muset počínaje 1. listopadem kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (64) se ke stanovisku vlády vyjádřil velmi kriticky. "Jsem absolutně přesvědčený o tom, že neexistuje žádná prokazatelná evidence, že v restauracích se lidé nakazí častěji než kdekoli jinde. Číšník má kontrolovat zdravotní dokumentaci? Na jednu stranu to chápu, ale u hospod, které takovou dobu strádaly, může jediné prohlášení změnit jejich byznys," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Koronavirová epidemie opět udeřila a rostoucí počty nakažených a hospitalizovaných vedly k novým protiepidemickým opatřením. Ta postihnou od pondělí 1. listopadu také gastronomický průmysl, který si během »covidové« doby už zažil své a pro některé podniky byl dokonce likvidační. Provozovatelé hospod a restauračních zařízení budou nově zodpovědné za kontrolu svých hostů, kteří se jim budou muset prokazovat buď negativním testem nebo potvrzením o očkování, alespoň jednou dávkou vakcíny či proděláním onemocnění covid-19.

"Prima nápady jsou stále vítány. Nejvíc mě na tom vlastně baví, že se to napoprvé nepovedlo a Ústavní soud jednoznačně potvrdil, že to bylo v rozporu se zákonem. Zřejmě se povedlo najít nějakou novou formulaci, jak to udělat. Tady nikdo nedokáže zařídit, aby se lidé nechali dostatečně proočkovat, takže se všechno znovu hodí na podnikatele. A opět gastronomie, která utržila největší rány, je zase na paškále. Jsem absolutně přesvědčený o tom, že neexistuje žádná prokazatelná evidence, že v restauracích se lidé nakazí častěji než kdekoli jinde. Popravdě už mě to ani nepřekvapuje, ale stále to považuju za naprosto neuvěřitelné, že se scénář dokonce i se skoro stejným obsazením opakuje. Že má někdo vůbec tu troufalost si to zopakovat ještě jednou. Zřejmě to nedokážu okomentovat kultivovaným způsobem, což se ode mě asi ani neočekává," řekl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že kvůli odmítání některých lidí podstoupit vakcinaci, je někdo přesvědčen, že vytvoří povinnosti jinému člověku.

Podle jeho slov se jedná o něco zcela neakceptovatelného. "Důležité je zmínit, že nevím, jak bych to dělal já, ale nejsem schopný pochopit, že se tady nikdo neponaučil z minulosti. Rád bych si černé na bílém přečetl, co se vykonalo pro to, aby se situace neopakovala. Číšník má kontrolovat zdravotní dokumentaci? Na jednu stranu to chápu, byl jsem třeba v Rakousku, kde je to běžná věc. Ale u hospod, které takovou dobu strádaly, může jediné prohlášení změnit jejich byznys. Neviděl jsem žádný důkaz o tom, že restaurace by byly zdrojem nákazy," dodal restauratér a tvář kulinářských televizních pořadů pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu