Ocenění ze světové soutěže Gourmand Cookbook Awards si přivezly tři české knihy

Ocenění ze světové soutěže Gourmand Cookbook Awards si přivezly tři české knihy
Ocenění ze světové soutěže Gourmand Cookbook Awards si přivezly tři české knihy
Foto: ČTK Protext
ctk-protext |
[email protected]
Publikováno: 1. 6. 2023

Praha 1. června 2023 (PROTEXT) - Do soutěže Gourmand Cookbook Awards byly nominovány české knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou, Postní kuchařka šéfkuchaře Pavla Drdela a Vánoční Tradinář farářky Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové. Letošní vyhlášení a finální ceremonie mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards proběhlo v sobotu 27.

Praha 1. června 2023 (PROTEXT) - Do soutěže Gourmand Cookbook Awards byly nominovány české knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou, Postní kuchařka šéfkuchaře Pavla Drdela a Vánoční Tradinář farářky Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové.

Letošní vyhlášení a finální ceremonie mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards proběhlo v sobotu 27. 5. 2023 ve švédském městě Umea v rámci několikadenního setkání autorů, fotografů a nakladatelů nominovaných publikací.

Výpravná publikace Rytmus roku s Hankou Zemanovou získala dokonce ceny dvě – 1. místo v kategorii Východní Evropa a 2. místo v kategorii Zdraví a výživa. Postní kuchařka s podtitulem od kořene po nať Pavla Drdela se umístila na 2. místě v kategorii Šéfkuchaři a Vánoční Tradinář Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové získal 4. místo v kategorii Pohostinnost.

Ocenění a diplomy za výše jmenované autory převzala Martina Boledovičová, zakladatelka nakladatelství Smart Press, které knihy vydalo.

„Tématem letošního 28. ročníku byla udržitelnost v gastronomii, ale i v jiných oblastech života. Několikrát během celého sympozia zaznělo, že tím, co jíme, jaké suroviny volíme, co vaříme a pro koho, ovlivňujeme nejen zdraví naše, ale i celé planety. Bylo velmi zajímavé vidět, že téma šetrného vaření, vaření beze zbytku, ale i návraty ke kořenům a důležitost jídla jako možnosti propojování lidí se objevují na celém světě, ať je to naše republika, Turecko, Singapur či Mexiko,“ říká Martina Boledovičová, nakladatelka.

Hanka Zemanová, spisovatelka a autorka knihy Rytmus roku k ocenění uvedla: „Je to ocenění nejen pro mě a celý tým nakladatelství Smart Press, ale i pro divokou přírodu a pro její dary, které nám každý měsíc nabízí a kterými nás léčí. Rytmus roku nenabízí jen rady do domácí lékárny, recepty na sezónní jídla a bylinné elixíry. Rytmus roku je kniha, která změní jednou pro vždy vaše vnímání přírody, jídla i zdraví. Zamilujete se do všech měsíců v roce a váš každodenní život se stane jednodušší, ekologičtější a po všech stránkách zdravější.“

Pavel Drdel, šéfkuchař strakonické restaurace Sůl a Řepa a autor Postní kuchařky poznamenal: „Je pro mě velká pocta být součástí nakladatelství Smart Press, ale i této jedinečné soutěže. Veliké díky všem, bez kterých by tato kniha nikdy nevznikla.“

Farářka Martina Viktorie Kopecká, spoluautorka knihy Vánoční Tradinář dodává: „Umístění v celosvětové soutěži mě potěšilo, protože ukazuje, že nejen my autorky vnímáme důležitost propojování tradic a jídla. Vánoční Tradinář mi ukázal další rozměr v mojí práci i to jak je důležité prožívat Vánoce u rodinného stolu.“

Oceněné knihy:

Rytmus roku s Hankou Zemanovou: 1. místo, kategorie Východní Evropa (Eastern Europe) a 2. místo, kategorie Zdraví a výživa (Health &a Nutrition)

Postní kuchařka od kořene po nať, Pavel Drdel: 2. místo, kategorie Šéfkuchaři (Celebrity Chef)

Vánoční Tradinář – od Dušiček po Hromnice, Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová: 4. místo, kategorie Pohostinnost (Entertaining)

O soutěži

Prestižní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995. Jedná se o mezinárodní soutěž kuchařek a knih týkající se jídla a pití z celého světa. Do soutěže se každoročně hlásí desítky tisíc titulů od největších nakladatelstvích světa po knihy vydané vlastním nákladem. Knihy jsou rozděleny do kategorií a porota volí užší výběr nominovaných knih, které postupují do celosvětového finále. Publikace se posuzují v jednotlivých kategoriích podle různých kritérií, ale knihy postupující do finále mají jedno společné – jsou přínosné pro mezinárodní publikum. Posuzuje se také originalita, kvalita provedení a fotografií. Jak ale uvádí zakladatel soutěže Edouard Cointreau, je velmi těžké zvolit ty nejlepší z nejlepších a také srovnávat knihy z různých koutů světa, i proto přibývají stále nové kategorie.

Hlavním tématem byla letos udržitelnost, dalšími tématy byly kuchyně původních obyvatel a také gastronomie v diplomacii. Vyhlášení proběhlo v hlavním městě severního Švédska Umee, kam přijelo přes 200 zástupců z celého světa. Nejpočetnější byly ze španělsky mluvících zemí včetně Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Početné delegace přijely také z Jihoafrické republiky a Polska. Nechyběly ale ani Faerské ostrovy, Island a například malý ostrov Rota. Mezi oceněné projekty se dostaly i knihy s přesahem do oblasti charity, například venezuelská kuchařka s recepty z válečných oblastí, nebo knihy o vaření pro děti v Etiopii.

V předchozích letech získaly ocenění Gourmand Cookbook Awards tyto publikace nakladatelství Smart Press:

2019: Julie Kučerovská: Kuchařka pro teenagery – 1. místo (kategorie Rodina)

2018: Dominika W. Gašparová: Švédská kuchařka – 1. místo (kategorie Skandinávská kuchyně)

2015: Denisa Bartošová – Láskominy Denisy Bartošové – 1. místo (kategorie Zábava)

2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie Design)

2013: Martin Škoda – Škoda nevařit – 3. místo (kategorie Nejlepší prvotina)

Nakladatelství Smart Press: http://www.smartpress.cz

Gourmand Cookbook Awards: http://www.cookbookfair.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.