Očkovat musíme i ty, kteří nemoc covid-19 již prodělali, upozorňuje evoluční biolog Flegr

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Foto: Se souhlasem Jaroslava Flegra
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 1. 2021

Od pátku 15. ledna se mohou k očkování proti koronaviru přihlásit lidé starší 80 let. Mezi laickou veřejností probíhá diskuze, zda je nutné očkovat i ty, kteří covid-19 již prodělali. "Přirozené prodělání infekce nemusí všem lidem zajistit imunitu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog Jaroslav Flegr (62).

Kolem očkování proti nemoci covid-19 panuje řada mýtů a nejasností. Otázky jsou z části vyvolány i tím, že očkovací proces v České republice byl zahájen až v lednu 2021. Mezi odborníky i laickou veřejností se hodně diskutuje téma, zda je nutné očkovat i ty jedince, kteří nemoc covid-19 již prodělali.

Část české veřejnosti zaregistrovala článek z britských The Times, ve kterém doktorka Susan Hopkinsová z vládní agentury Public Health England tvrdí, že prodělaná nemoc má na pacienta podobný dopad jako očkování.

"Prodělaná infekce má stejné pozitivní dopady na imunitu jako vakcína. Alespoň v jistém časovém intervalu. Což je pro populaci dobrá zpráva," citovaly The Times slova lékařky. Vědci ale varují, že pořád není jisté, jak dlouho po prodělané infekci by člověk měl být vůči nové nákaze imunní.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr by očkoval i ty, kteří onemocnění prodělali. Pokud ale máme nedostatek vakcíny, mohou se tito lidé zařadit na konec řady. Přednost by měly dostat nejohroženější skupiny.

"V současné době jsme v situaci, kdy máme málo vakcín pro ty, které je nutné co nejdříve naočkovat. Takže ti, kteří nemoc prodělali, mohou počkat. Ale až bude vakcíny dost, tak by měli přijít na řadu. Protože přirozené prodělání infekce nemusí všem lidem zajistit imunitu," vysvětlil Flegr pro ŽivotvČesku.cz.

Britští lékaři uvedli, že předchozí onemocnění poskytovalo přibližně 85% ochranu před reinfekcí. Lékaři zkoumali jedince, kteří nemoc covid-19 prodělali na jaře. Jaroslav Fegr zdůraznil, že u každého jedince má nemoc individuální průběh.

"Každý má jiný průběh nemoci, každý dostal jinou infekční dávku. Takže někteří, kteří nemoc prodělali, na tom budou co se týče imunity mnohem lépe než ti, kteří budou očkovaní. Ale spousta z nich na tom bude mnohem hůř. Očkování rekonvalescentů rozhodně neuškodí, naopak protáhne jejich imunitu o kus dál, to jim může výrazně prospět. Myslím si, že polovina z nich po půl roce už žádnou imunitu mít nebude a mohou znovu onemocnět," dodal uznávaný profesor z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.