První otrava ohlášena. Mykoložka popsala dvojníky jedlých hub, na které je třeba dávat enormní pozor
Jsou chutné v kuchyni, roste jich velké množství a lákají houbaře ke sběru. Mají ale jednu nevýhodu - vypadají podobně jako jejich jedovatí »dvojníci« a hrozí záměna, která může skončit opravdu špatně. Řeč je o houbách, které by měl každý umět rozlišovat, jinak se do sběru nepouštět. "Letošní nezvyklé počasí způsobilo, že dvojníci rostou ve stejný čas," upozornila pro ŽivotvČesku.cz mykoložka Tereza Tejklová a popsala znaky, jak houby od sebe bezpečně poznat.
Podle mykoložky Terezy Tejklové byla v České republice letos ohlášená první otrava, za kterou může zřejmě závojenka hnědošedavá. Tato houba je velmi podobná jedlé závojence podtrnce. Mykoložka popsala, jak obě houby od sebe odlišit.
"Jedovatá je závojenka hnědošedavá (Entoloma lividoalbum) a také závojenka olovová (Entoloma sinuatum). Problémem je, že letos rostou hojně a také v jiném období. Letos už máme z jižních Čech hlášenu dokonce otravu. Normálně závojenky olovové rostou koncem června, letos je ale podivné jaro a teploty lítají sem a tam, tak houby se chovají jinak, mají pocit, že je podzim a objevují se dokonce i podzimní druhy," vysvětlila expertka na houby a dala zásadní radu, kde sbírat jedlou závojenku podtrnku (Entoloma clypeatum).
"Závojenka podtrnka je jedlá, ale sbírejte ji jen pod ovocnými stromy. Jedovaté závojenky naopak rostou pod duby a habry," popsala mykoložka pro ŽivotvČesku.cz jeden z rozlišovacích znaků.
Zažívací problémy mohou člověku způsobit také žampiony neboli pečárky. Když pečárka příjemně voní a nežloutne, tak by měla být jedlá. Pokud při poranění její noha či klobouk žloutnou, hrozí zažívací problémy. "U pečárek dávejte pozor na ty, které žloutnou. Zažívací problémy způsobuje pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), která je mírně jedovatá," vysvětila pro ŽivotvČesku.cz odbornice na houby. Žampiony také není dobré sbírat v blízkosti lidských staveb a silnic, protože umí do sebe akumulovat těžké kovy.
Třetí dvojicí, která si žádá zvýšenou pozornost, je muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) a její prudce jedovatá kolegyně muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina). Muchomůrka růžovka je velmi chutná houba, která má rýhovaný prstenec. Muchomůrka tygrovaná má prstenec hladký. Zkušení houbaři také ví, že muchomůrka růžovka se na řezu a při poranění zbarvuje do růžového odstínu, jak napovídá její jméno.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.