Zdeněk Pohlreich: Věřím, že jídlo z krabiček, už lidem leze ušima. Pražské restaurace to budou mít těžší

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto

Epidemie koronaviru je podle některých na ústupu a pozitivní trend vedl vládu k tomu, že se rozhodla od pondělí 17. května k rozvolnění týkajícího se otevření zahrádek restaurací. Pokud budou i nadále klesat počty nakažených, zanedlouho by mohlo dojít i na vnitřní prostory – tedy hospody, restaurace a stravovací zařízení v plném rozsahu. Pro českou gastronomii i ekonomiku je to dobrá zpráva. Šéfkuchař a oblíbená tvář několika gastronomických televizních pořadů Zdeněk Pohlreich (64) se na informace od vlády zatím příliš nespoléhá. "Pro nás je v tuto chvíli jediným relevantním zdrojem Asociace hotelů a restaurací, která díkybohu nějakým záhadným způsobem zůstává jedinou skupinou, se kterou se zdá se někdo komunikuje. V zásadě se spoléhám na informace od nich," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Zdeněk Pohlreich má za sebou dlouhé roky zkušeností v gastronomii a patří mezi uznávané mistry v oboru. Vláda uvedla, že od pondělí 17. května dojde k dlouho očekávanému otevření zahrádek restaurací a zanedlouho poté by za předpokladu pozitivního trendu ve vývoji epidemie měly dočkat otevření i vnitřní prostory hospod, restaurací a stravovacích zařízení. Podle slov televizní osobnosti kulinářských pořadů je na místě míra skepticismu.

"Myslím si, že jestli něco definuje situaci od února loňského roku, tak je to nejistota a neustálá změna věcí, které se vyhlásily. Až si vnitřně zhodnotím, že je to pravděpodobné, tak se podle toho zachovám. Pro nás je v tuto chvíli jediným relevantním zdrojem Asociace hotelů a restaurací, která díkybohu nějakým záhadným způsobem zůstává jedinou skupinou, se kterou se zdá se někdo komunikuje. V zásadě se spoléhám na informace od nich," řekl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že gastronomie a chod restaurací budou o hodně jiné než před epidemií.

"Je to nepředvídatelné a rozhodně nejsem člověk, který by si troufnul říct, jaké to bude. My budeme dělat svoji práci stejně, jako jsme ji dělali za normálních časů. Samozřejmě je otázka, co bude a jak to bude. Některé věci ukáže až čas. Jsem názoru, že situace by mohla být o malinko jednodušší pro restaurace, které jsou mimopražské nebo v regionech. Pro pražské restaurace, které žily také turismem, ale zahraničním, bude situace o něco složitější. Na návrat turismu si podle mě ještě počkáme. Jdeme do toho s maximálním nasazením, koneckonců jako vždycky. Vlastní úvahy jsou téměř zbytečné, fakt nikdo neví, jak všechno bude – je to ve hvězdách," sdělil pro ŽivotvČesku.cz uznávaný šéfkuchař a majitel vyhledávaných restaurací.

"Můžeme reagovat na to, co bude chtít naše klientela a jaký bude jejich přístup. Pevně věřím tomu, že jídlo z plastových krabiček, tedy zaplaťpánbůh za ně, už lidem leze ušima. Dostat jídlo na teplém bílém talíři a fakt, že ho někdo přinese, je určitě něco, co musí spoustě lidem chybět. Bude to bitva, protože byznys jede na podpůrných programech – uvidíme, co stane, až všechny tyto věci najednou nebudou k dispozici," dodal Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

Epidemie v Česku ovlivnila zvyšování hmotnosti nejen dospělých, ale i dětí. V některých př...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu