Zelený kód pustí do hospody, červená barva je stopka. Hra na spravedlnost skončila, říká Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: nextfoto.cz

Vláda České republiky a v podstatě celá Evropská unie řeší, jak v době koronavirové zajistit návrat veřejnosti k normálnímu životu. Vše spěje k tomu, že dojde k rozdělení lidí na dvě skupiny - ti, kteří riziko představují a ti, kteří virus nešíří. Ti otestovaní by pak mohli chodit do kadeřnictví, restaurací či do barů. Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha (64) si výjimečná doba žádá výjimečná řešení. "Myšlenky, že to někoho může diskriminovat, nejsou na místě. Cokoliv, co umožní alespoň nějaký návrat k normálu, je dobré," řekl Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz.

Ještě před rokem takové myšlenky připomínaly konstrukce konspirátorů. Nyní je už zřejmé, že cestování, školy či široká paleta služeb se budou otevírat pro ty, kteří v souvislosti s koronavirem nepředstavují riziko - tedy pro očkované, otestované nebo pro lidi, kteří doloží, že mají protilátky, protože nemoc covid-19 již prodělali. Ekonomiku je třeba nastartovat a vstupenku pro návrat do normálního života obdrží ti, kteří nebudou patřit mezi přenašeče koronaviru.

O tom, že vzniknou »covid pasy« či »denní karty« umožňující například vstup do restaurací, cestování na dovolenou nebo návštěvu kulturní či sportovní akce, hovořili v minulosti ministr vnitra Jan Hamáček i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger, který se inspiroval příkladem německého města Tübingen. "Říkají tomu Tagespass, jde o jednodenní průkazku, kterou člověk dostane, když si necháte udělat antigenní test nebo PCR test. Pak máte možnost jít například do restaurace," popsal nový ministr zdravotnictví pro ŽivotvČesku.cz s tím, že tento přístup ho zaujal.

V praxi by se občané mohli prokazovat QR kódem, který by měli v telefonu. Pořadatelé akcí nebo provozovatelé restaurací by pak při vstupu kontrolovali, zda klient prokáže, že je bezrizikový. Například zelená barva by znamenala, že člověk se může akce zúčastnit, červená by pak ohlásila riziko a dotyčný by službu čerpat nemohl.

"Cokoliv, co umožní alespoň nějaký návrat k normálu, tak je dobré. Hloupé myšlenky, že to může někoho diskriminovat, nejsou nyní na místě. O celé té věci se musíme naučit přemýšlet jinak. V tuto chvíli je tu obrovské množství lidí, kteří covid již prodělali, nebo se mohou prokázat negativním testem. Současný postup je jen taková hra na spravedlnost, ale ta v reálu stejně neexistuje. Teď tu probíhá určitá společenská úmluva, že v rámci solidarity se budou mít všichni stejně blbě. Nemyslím si, že je to dobrý postup. Jenom mě děsí, že se to řeší až nyní, to mělo být už alespoň půl roku připraveno," sdělil pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na »propustky« šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Princip dvou barech prosazuje také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Pokud si necháte vygenerovat třeba na Portálu občana jednoduchý QR kód, že už máte za sebou očkování nebo jste byli nemocní v posledních devadesáti dnech, což se považuje obvykle za bezpečné, nebo máte negativní test samozřejmě v nějaké akreditované laboratoři, ne samotesty doma, tak v tu chvíli si načtete QR kód do aplikace. Kamkoliv půjdete, ať už to bude kadeřnictví, divadlo, konference, restaurace, hotel, tak jenom ukážete aplikaci a prostě buď bude svítit zeleně, nebo červeně. A poskytovatel služby ví: pustím, nepustím," popsal projekt pro Seznam Zprávy Tomáš Prouza.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich s tímto řešením souhlasí. Výjimečná doba si podle něj žádá výjimečná řešení. "Proč je třeba zavádět covid pasy, co je cílem toho kroku? Já si myslím, že je to návrat k nějaké ekonomické aktivitě. Nemyslím si, že návrat žáků do škol zemi ekonomicky pomůže. Návrat žáků do škol pomůže dětem a rodičům, ale základem musí být návrat k ekonomické aktivitě populace. Ten problém je větší než osobní pocity nebo než práva jednotlivce. Výjimečná situace podle mě ospravedlňuje výjimečná opatření. Lidé si zvyknou, za týden to už nikdo řešit nebude," myslí si Zdeněk Pohlreich, který se neobává toho, že by se »propustkami k normálu« masivně podvádělo.

"Já z principu nemám rád debaty o tom, jaký národ Češi jsou či nejsou. Ten systém se má udělat jednoduchý, já si neumím představit, jak se s tím švindluje. Lidé, kteří za to nesou zodpovědnost, to musí vymyslet tak, aby to fungovalo. Hlavně už nevypouštět mezi veřejnost žádné lakmusové papírky a pokusné balónky, to nikomu nepomůže. Tady se pořád řeší politická korektnost, hlavně aby se to nikoho nedotklo... Ale ten průšvih je tak obrovský, že si všichni budeme muset zvyknout, že se to musí nějakým způsobem zastavit. A jestli někdo bude podvádět, nebo ne? Existuje tu přeci nějaký právní řád. Když někdo bude podvádět, tak ať ho čeká postih. Myslím si, že celé společnosti prospěje, pokud bude existovat jednoduchý způsob, jak člověk prokáže, že je z hlediska covidu čistý. Tady se neustále řeší ideje, jaký by svět měl jednou být... Pojďme ale nyní řešit to, jaký je svět nyní. Nikdy neexistuje nařízení, se kterým budou všichni v pohodě. Je čas kousnout do kyselého jablka a zajistit, aby se lidé mohli chovat normálně," dodal respektovaný šéfkuchař pro ŽivotvČesku.cz.

Povolení k provozu venkovních částí restaurací, hospod a kaváren má podle pracovní verze p...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.