Zpráva o tom, jestli rostou. Jak to bude s košíky plnými hub, řekl zkušený mykolog. Přidal tip, kde hledat

Houby - ilustrační foto
Houby – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 13. 4. 2022

Jaro už o sobě dává čím dál víc vědět, proutěné košíky ale houbaři zatím oprašovat nemusí. Byť by mírná zima mohla dávat naději, že houby každou chvíli porostou, problémem je sucho. "V zimě nebylo moc sněhu a teď neprší, tím pádem chybí voda. Pokud nezaprší, tak bude jaro pro houbaře slabé," odhadl pro ŽivotvČesku.cz zkušený mykolog Vladimír Antonín.

Přestože už je polovina dubna, houbaři se zatím nemají příliš na co těšit a vysloveně houbařské žně jsou v nedohlednu. "Teď už by se teoreticky měly dát najít první kačenky, smrži a ze vzácných hub březnovky, ale situace je aktuálně opravdu velice špatná," řekl pro ŽivotvČesku.cz mykolog Vladimír Antonín.  

Přesto přidal alespoň drobnou radu, kde hledat. Šanci podle něj mohou mít lidé, kteří znají podmáčené louky, případně místa kolem potoků. Zmíněné kačenky české a další smržovité houby jsou pak prý skutečným pokladem v gastronomii.

"Když budu mluvit za jižní Moravu, kde žiju, tak tady je situace katastrofální. Je obrovské sucho, jedině místy na Vysočině nějaké vlhko je, ale ani tam nejsou houby. Deště tady v posledních dnech byly spíš symbolické, napadlo šest až osm milimetrů srážek. Lepší to bylo na severní a severovýchodní Moravě a také v jižních Čechách, ale i střední nebo severozápadní Čechy sužuje sucho a »bezhubno«," dodal zkušený znalec hub.  

Situace se nicméně může relativně rychle změnit, pokud by se množství srážek vrátilo do normálu. "Je pomalu půlka dubna, takže by mělo zapršet, aby nějaké jarní houby byly. Bez toho to nepůjde. I když ani to není zárukou. Vezměte si loni, kdy první půlku roku pršelo a houby stejně v tu dobu nebyly nic moc," dodal pro ŽivotvČesku.cz Vladimír Antonín.

Dříve bývala už od března hojně vyhledávaná také šťavnatka březnovka, která se sbírala také jako tržní houba. Lidově se jí říkalo uhelka či cikánka a díky lahodné, možná až medové vůni našla v kuchyni široké využití. Podle Vladimíra Antonína je dnes na Červeném seznamu ohrožených druhů a bylo by ideální, aby ji houbaři nechali v lese.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.