Otevření hranic není otázka týdnů, možná ani měsíců, řekl Adam Vojtěch

Adam Vojtěch - ministr zdravotnictví.
Adam Vojtěch – ministr zdravotnictví.
Foto: Archiv Adama Vojtěcha
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 4. 2020

Hranice České republiky se zřejmě v nejbližších měsících zcela neotevřou. Taková informace vyplynula z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěchav České televizi. Vláda zakázala kvůli šíření koronaviru cestování Čechům do ciziny a vstup cizincům do Česka zhruba v polovině března.

Otevírání hranic není otázkou zítřků. "Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců," řekl v České televizi.

Cestování by podle něj vláda mohla povolit do jednotlivých zemí podle toho, jak se v nich bude vyvíjet situace kolem šíření koronaviru. Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech - třeba kvůli služební cestě či návštěvě příbuzných v cizině.

Mnohem rychlejší než otevírání hranic bude podle Vojtěcha otevírání obchodů. "Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat," uvedl. Otevírání prodejen má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu. "V první fázi by to měly být menší provozovny, řekněme do 50, do 200 metrů čtverečních maximálně," upřesnil dnes Vojtěch.

Kadeřnictví a kosmetika musí počkat

Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí, a tedy i větší riziko přenosu koronaviru. Podle něj služby jako kosmetiky či kadeřnictví neotevřou hned po Velikonocích.

U restaurací Vojtěch předpokládá, že by nejprve dostaly povolení k provozu do určité hodiny přes den. Prodloužení otevírací doby restaurací a barů i na večer a do noci vláda povolí asi až později.

GALERIE:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.