Lukáš Pollert chápe sankce na sportovce z Ruska. Nejde v jeden den zabíjet civilisty a v ten samý den hrát přátelské utkání s tím samým státem

Lukáš Pollert
Lukáš Pollert
Foto: Se svolením CNN Prima News
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 2. 2022

Čtvrteční invazi ruských vojenských sil na Ukrajinu neodsuzuje jen země vedená prezidentem Volodymyrem Zelenským (44), ale celý svět. Západní země postupují jednotně, společně uvalují na Kreml ekonomické sankce a uzavírají vzdušné prostory. V izolaci se ocitají oligarchové, politické špičky, ale už i sportovci Ruské federace. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila lékaře a olympionika Lukáše Pollerta (51) s dotazem, jak vnímá dopady právě na ruské sportovce.

Balíčky sankcí jsou navrženy tak, aby ochromily ruskou ekonomiku a potrestaly režim prezidenta Vladimira Putina za vojenskou akci a porušení mezinárodního práva. Akci, která bere lidské životy a nechává za sebou apokalypsu.

Opatření namířená proti Rusku se projevila také ve světě sportu. Mezinárodní olympijský výbor vyzval sportovní organizace, aby zrušily nebo přesunuly všechny akce plánované v Rusku a Bělorusku, zároveň přestaly používat vlajky a hymny těchto zemí. Moskva podle výboru porušila olympijské příměří, když pouhé čtyři dny po závěrečném ceremoniálu zimních her v Pekingu napadla vojensky Ukrajinu.

"Vladimir Putin podnikl invazi na území suverénního státu, zahájil tam vojenskou akci, jejíž cílem nejsou jen strategické cíle, ale i civilní objekty. Myslím si, že to je agrese mocnosti, navíc jaderné, na stát, kde byla svoboda. To je jeden fakt. A tímto si myslím, že sankce, které jsou primárně ekonomické, a reakce celého světa jsou oprávněné. Vnímám to ale i podobně, pokud jde o sankce v oblasti sportu, kdy sportovci a týmy z Ruské federace jsou vyloučeni z různých sportovních události, i když za to, kde se narodili, nemohou. Zkrátka nejde v jeden den používat zbraně proti civilnímu obyvatelstvu a ten samý den hrát přátelské utkání s tím samým státem, který je v konfliktu agresorem. To mi přijde naprosto absurdní. Sami ti sportovci to musí vnímat a chápat, že to nejde dohromady," přiblížil pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled muž, který světu v minulosti ukázal svůj mimořádný talent a rozhodně patří k těm, kteří mají oprávnění sportovní svět hodnotit.

Lukáš Pollert totiž zná oba pohledy, jak sportovní, tak i ten, kdy jako lékař zachraňuje lidské životy. Na mistrovství světa v roce 1997 získal stříbrnou medaili. Z evropských šampionátů si přivezl dvě stříbra a dva bronzy. V roce 1993 vyhrál celkové pořadí Světového poháru v kategorii C1. Na Letních olympijských hrách 1992 v Barceloně vybojoval zlatou medaili, v Atlantě 1996 získal stříbro. Sportovní kariéru ukončil v roce 2000, aby se mohl věnovat medicíně, kterou vystudoval.

Reakce na válečnou agresi se dotkla i samotného Vladimira Putina. Byl mu pozastaven status čestného prezidenta Mezinárodní federace juda (IJF). Mezinárodní lyžařská federace pro změnu oznámila, že Rusko nebude tuto zimu hostit žádný ze závodů Světového poháru. Rusku byl dále odebrán status pořadatelské země finále fotbalové Ligy mistrů, Formule 1 vyhlásila, že ruší Velkou cenu Ruska v Soči a mimo další Mezinárodní tenisová federace zrušila na neurčito všechny akce konané v Rusku.

"Řada z těch sportovců, pokud se bavíme o nějakých mezinárodních akcích, jezdí ven, umí dobře anglicky a nejsou přímo v Rusku, tak musí ten konflikt vnímat mediálně jinak a tito sportovci, pokud se nebojí Putina, tak sami na to mohou reagovat a vnímat to jako jistou formu protestu proti tomu, co Putin v současnosti dělá. Takže si myslím, jinými slovy neumím si představit, a budu se opakovat, že Rusko hraje někde »přátelák« a o pár stovek kilometrů jinde tam Rusové zabíjejí civilisty. To nejde, je to absurdní. Věřím, že to brzy skončí a válka se dostane na nějakou diplomatickou úroveň," dodal pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Pollert svůj pohled na dění, které se do životů všech vepíše krvavě rudým písmem.

Kdo je Lukáš Pollert:

Narodil se 24. března 1970 v Praze. Je český lékař, bývalý komunální politik a bývalý český a československý vodní slalomář, kanoista závodící v kategorii C1. Vzbudil kontroverzi a zároveň obdiv ve společnosti, když obě své olympijské medaile prodal za 150 tisíc korun, které poté věnoval nadaci Drop In. Jako lékař pracoval na interně, poté na urgentním příjmu Ústřední vojenské nemocnice. V současné době pracuje ve Fakultní nemocnici v Motole na klinice anesteziologie a resuscitace.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.