Samozřejmě i u nás dochází k porušování práv a svobod, říká právnička Zuzana Candigliota. Pak v souvislosti s válkou ukázala, kde mizí lidé

Ukrajina, válka - Ilustrační snímek
Ukrajina, válka – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 3. 2022

Válka na Ukrajině útočí nejen na svobody občanů země, ale také na hodnoty celé Evropy. Starosti tak situace přináší také právničce Zuzaně Candigliotě, spolupracující s Ligou lidských práv a neúnavně hájící svobodu jednotlivce. Jak momentální dění v Evropě vidí a co považuje za problematické, řekla expertka na právo pro ŽivotvČesku.cz. "Překvapuje mě nekonečná hloupost některých lidí, projevujících se na internetu," uvedla mimo jiné.

V současnosti ruské jednotky pokračují v útoku proti Ukrajině a soustřeďují se hlavně na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Pohled právničky na stav, kdy Putinův režim podnikl invazi na území jiného státu, je odsuzující.

"Je to úplně jasně něco, co je naprosto neobhajitelné. Vidím to jako jednoznačnou neoprávněnou agresi ze strany Ruska. Rusko jako takové je velmi problematické, když vidíme, jakým způsobem pracuje propaganda, je to země, kde nepohodlní lidé mizí a nikdy se nenajdou. Proto nesouhlasím s tím, když někdo říká, že na Západě je to úplně stejné," uvedla pro ŽivotvČesku.cz právnička, která se velmi angažovala během pandemie covidu-19, kdy hájila především zájmy těch občanů, kteří nesouhlasili s vakcinací.

Přestože i na Západě podle Zuzany Candiglioty někdy dochází k bezpráví, jedná se v tomto případě o něco docela jiného. "Samozřejmě i u nás dochází k porušování práv a svobod občanů, například během lockdownu docházelo k neopodstatněnému omezování neočkovaných, ale myslím, že v porovnání s tím, jak to chodí v Rusku, kde vládne Vladimir Putin, je to skutečně něco jiného," sdělila pro ŽivotvČesku.cz s tím, že je chybou tyto dvě zcela odlišné situace srovnávat, čehož se zejména v internetových diskusích řada lidí dopouští.

V souvislosti s internetem pak zmínila ještě jeden problém, kterým je sdílení desinformací o válce na Ukrajině. "Lidé si často neuvědomují, že pokud to, co na internet píšou nebo sdílejí, bude za hranou, může to být klasifikováno jako schvalování genocidy či podněcování k násilí, za což hrozí dokonce rok ve vězení," varovala expertka.

Pochopitelně by záleželo na situaci, za jaké se dotyčný přečinu dopustil, zda jej následně litoval, a jakou škodu mohlo jeho počínání napáchat. "V některých případech není tak jednoznačné, zda se již jedná o trestný čin, ale bez ohledu na to je sdílení desinformací, například těch proruských, od těch lidí hlavně nekonečná hloupost, která mě asi nepřestane překvapovat," dodala pro ŽivotvČesku.cz Zuzana Candigliota, která se sama zasazuje o to, aby lidé aktivně vyhledávali relevantní informace a o všem, co se jich dotýká, se poctivě informovali. Jedině informovanost podle ní vede k tomu, aby mohl být člověk skutečně svobodný a znal svá práva.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.