Kapitulace Moskvy a přehlídka české armády na Rudém náměstí. Roman Šmucler sepsul komentátory kvůli 9. květnu

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 2. 5. 2022

Den vítězství, který v Rusku slaví 9. května, se skloňuje čím dál častěji. Podle mnohých analytiků se k němu může nejvyšší vedení Ruska v čele s Vladimirem Putinem (69) upínat a podřizovat mu postup na Ukrajině. Opačného názoru je lékař a pedagog Roman Šmucler (52), který pro ŽivotvČesku.cz popsal, jak bychom měli k Ukrajině přistupovat. "Mějme ji konečně rádi," vyzývá.

Velké vítězství a slavné datum, které v sobě nese pro Rusy ohromnou symboliku porážky nacistů ve druhé světové válce. Ukončit k 9. květnu boje na Ukrajině a prohlásit »speciální vojenskou operaci« za vyhranou je pro Vladimira Putina samozřejmě ohromným lákadlem. Podle názorů některých analytiků tak velkým, že je pro to ochoten udělat cokoli. Jelikož ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusko nějakému úspěchu blížilo, padají i slova o jaderných zbraních.

Význam historického data v celkovém kontextu snižuje lékař a pedagog Roman Šmucler. "Psalo a mluvilo se o tom, co bude, kdy to skončí - za týden, za dva, na koho všeho zaútočí, teď všichni řeší 9. května, kdy to prý Rusové chtějí za každou cenu ukončit. Když se ale bavím s Rusy i Ukrajinci, tak si to nikdo nemyslí. Ano, Putin by byl podle nich jistě rád, kdyby se to povedlo, ale je to jenom datum," tvrdí.

Rusko přitom od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, uvedlo v pondělí britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek. Na východě Ukrajiny pokračují ruské síly v ofenzivě ve směru od Izjumu v Charkovské oblasti na Slovjansk a Barvinkove a na jihozápadě země se soustředí na zlepšení své pozice v Chersonské oblasti, uvedl generální štáb ukrajinské armády ve svém pravidelném ranním hlášení zveřejněném na sociální síti Facebook.

"Celou tu situaci svět neumí vyřešit deset let a teď, kdy se konflikt ještě vyostřil, Ukrajině stoupla naděje a nemá důvod jednat, to ze dne na den skončí? Rusové asi měli připravený nějaký návrh dohody, hodně o něm ví francouzský prezident Macron, dlouho na něco tlačili. Ukrajina díky tomu, že dostává ohromné množství zbraní a peněz od Západu, si myslí, že když to ještě chvíli bude pokračovat, tak nakonec ta mírová dohoda pro ni bude výhodnější. A mírová dohoda bude určitě, jak to říká i ruský ministr Lavrov, obě strany se musí dohodnout. Nestane se, že Rusko obsadí Ukrajinu, nestane se, že Ukrajina obsadí Moskvu," pokračoval Roman Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

V Doněcké oblasti podle štábu ukrajinské armády Rusové aktuálně útočí mezi městy Siversk a Lyman, aby si připravili půdu pro ofenzivu na Slovjansk. Nepřítel se podle Ukrajinců snaží zlepšit svoji pozici také u města Popasna v Luhanské oblasti, kam přesunul od Mariupolu jednotku vojáků o velikosti praporu.

Rusové pokračují také v ostřelování Charkova a okolních obcí Udy a Pruďanka. Na jihozápadě Ukrajiny se pak ruské síly snaží dosáhnout administrativních hranic Chersonské oblasti. Část oblasti už přitom mají pod kontrolou.

"Od začátku války naplácali evropští komentátoři všechny možné varianty vývoje, takže některá určitě vyjde. Říkalo se třeba i to, že se 200 tisíc ruských vojáků zastaví až v Praze, přitom bylo zřejmé, že Rusko nebylo pořádně připravené ani na válku s Ukrajinou a mysleli si, že úspěchu docílí jenom nějakou policejní akcí a vystrašením prezidenta Zelenského. Připravené není Rusko ani na omezenou válku z pohledu území, tedy Záporožskou oblast, Chersonskou, Doněckou a Luhanskou oblast, nějaká válka se Slovenskem a tažení na Prahu je a byl prostě nesmysl," dodal lékař a pedagog.

V Luhanské oblasti si ostřelování v uplynulých 24 hodinách vyžádalo tři oběti mezi civilním obyvatelstvem a další tři lidé během něho utrpěli zranění, uvedl v pondělí podle agentury Unian místní gubernátor Serhij Hajdaj. Uplynulý den byl podle něj mimořádně těžký. Dohromady bylo v oblasti zaznamenáno 18 ostřelování. Po jedné oběti je hlášeno z obcí Zolote, Lysyčansk a Popasna. Mezi třemi raněnými je také chlapec narozený v roce 2010.

"Tady v Čechách ale někteří lidé čekají, že (s nadsázkou řečeno) uspořádáme přehlídku české armády na Rudém náměstí, protože si představujeme totální porážku Ruska, které ji uzná. Nás ta válka vlastně hrozně baví, porazíme Rusko, odčiníme všechny křivdy. Čím víc ale ta válka pokračuje, tím víc je mrtvých Ukrajinců, tím víc jich uteče a po válce budou chybět. Je potřeba to vést k nějakému rozumnému konci. Když mluvím o míru, tak se mě spousta lidí ptá, jestli chci, aby se Ukrajinci vzdali. To určitě ne, ale nežeňme to do řešení typu druhá světová válka. Začněme mít Ukrajinu a její lid opravdu rádi," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.