Přelije se konflikt na Ukrajině do roku 2023? Generál Andor Šándor vyjmenoval, co bude rozhodovat. Určit, kdy válka skončí, je složité, míní

Andor Šándor
Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 5. 2022

Spekulovalo se o tom, že vojenský střet Ruska a Ukrajiny bude »akce« na pár dnů až týdnů. Aktuálně boje, při kterých vyhasly už desítky tisíc lidských životů, trvají déle než dva měsíce a stále není jasno, kdy dojde ke složení zbraní. Redakce ŽivotvČesku.cz položila dotaz bezpečnostnímu expertovi a bývalému šéfovi vojenské rozvědky Andoru Šándorovi (64), zda je možné, že vojenské střety obou zemí se potáhnou až do roku 2023. "Určit, kdy válka skončí, je složité," zdůraznil v úvodu odpovědi.

Ruským vojenským silám se na Ukrajině zatím nedaří podle plánu. Rusko zahájilo invazi 24. února, po více než měsíci nedokázalo dobýt Kyjev, po dvou měsících svádí boje na Donbasu. Nejčastěji se skloňuje termín pro jakékoliv vítězství na Ukrajině k 9. květnu, což je datum, které zaujímá v ruském kalendáři prominentní místo. V tento den si Rusko připomíná porážku nacistického Německa ve 2. světové válce a na moskevském Rudém náměstí pořádá rozsáhlou vojenskou přehlídku a ukázku armádní techniky.

"Problém je ten, jak já ho čtu, tak obě strany jsou poměrně značně opotřebeny. Američané dodali na Ukrajinu poměrně velké množství zbraní, třeba raketový systém Raytheon FIM-92 Stinger, který už se dávno nevyrábí. Oni musí počítat s tím, že může nastat konflikt také někde jinde. Nejde přece vydat všechny zásoby pro Ukrajinu a pak nemít pro sebe, navíc v době, kdy dnes už tyto zbraně nikdo neumí pořádně vyrábět. To platí i pro další vojenskou techniku. Tedy je otázkou, kolik toho Američané mohou ještě na Ukrajinu dodat, aby neohrozili vlastní bojeschopnost armády," zamyslel se generál v záloze a politický komentátor Andor Šándor, že dodávání zbraní na Ukrajinu nepotrvá věčně.

Formální vyhlášení války 9. května by mohlo potenciálně posílit podporu veřejnosti pro invazi. Podle ruských zákonů by také Putinovi uvolnilo ruce pro mobilizaci záložních sil a povolání branců.

"To samé platí pro Rusko, když to odhadnu, jestli přišlo o 500 až 1000 tanků, tak to není málo a obnova trvá řadu měsíců. Takže konflikt může zamrznout a mohou tam po sobě střílet dělostřelectvem, dokud budou mít náboje. Takže jen těžko lze odhadnout, jak konflikt může být ještě dlouhý. Říkal jsem už opakovaně, že termín 9. května nehraje pro Rusko v tuto chvíli velkou roli," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz generál v záloze Andor Šándor s tím, že Rusko by možná rádo mělo k 9. květnu věc vyřešenou, ale v současnosti je taktika zcela jiná.

Varianta, že konflikt na Ukrajině zamrzne a přelije se do dalšího roku, není vyloučena, ale jen těžko lze říct s jistotou, že tomu tak bude. "Neumím odhadnout, jak dlouho konflikt bude trvat. Půjde určitě ještě o týdny, to si myslím, že určitě. Velkou roli sehraje přesvědčení Ukrajinců, že mohou válku vyhrát. Navíc se projevuje zpravodajská podpora Američanů, která má výrazný podíl na jednotlivých úspěších. Rusové tak mohou mít komplikace, ale nemyslím si, že by měli fatálně selhat. Jak dlouho bude ještě válka trvat, opravdu nedokáži odhadnout," dodal pro ŽivotvČesku.cz respektovaný odborník na vojenské konflikty a politický komentátor Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.