Putin vs. Zelenskyj: Vojenský expert přesně popsal, v čem po 78 dnech války ukrajinský prezident naprosto zválcoval svůj ruský protějšek

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 12. 5. 2022

Měla to být rychlá akce, pár dní manévrů a pak vítání ruské armády v ulicích ukrajinských měst. S touto představou pracovala ruská nejvyšší místa, když rozhodovala o »speciální vojenské operaci« na Ukrajině. Realita ale ukázala, že nic nebylo vzdálenějšího pravdě. Do značné míry za úspěchem na straně jedné a neúspěchem na té druhé stojí postavy obou prezidentů. V čem se tolik liší, vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Lukáš Visingr.

Tuhý odpor Ukrajinců a neschopnost ruské armády, nad kterou kroutí hlavou celý svět. Účet po téměř osmdesáti dnech válčení je z pohledu Moskvy šílený. Ukrajinská místa uvádějí přes 26 tisíc zabitých vojáků agresora, 1195 zničených tanků, 2783 obrněnců, 199 letadel a 161 vrtulníků. Tyto údaje nejde ověřit, západní zpravodajské služby odhadují zhruba 10 tisíc mrtvých a 30 tisíc zraněných. I to jsou čísla, která Vladimira Putina nemohou nechat klidným.

Jednu z mnoha příčin, proč Rusové nenaplňují představy svých nejvyšších míst, jsou přitom podle vojenského analytika Lukáše Visingra právě v přístupu politiků a Vladimira Putina.

"Obrovské plus Volodymyra Zelenského proti ruským politikům je v tom, že se vůbec nemontuje vojákům do jejich rozhodování. Ruští politici oproti tomu zadali nesplnitelný cíl a od začátku jim zasahují do toho, jak ho má armáda splnit," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.  

Krom toho vyzdvihl i další Zelenského přednosti, kterým nemůže Putin konkurovat. "Zelenskyj to zvládá naprosto brilantně. A to, že je herec, mu samozřejmě pomáhá, protože ví, jak s kým mluvit. Je to skvělý rétor, pak má kolem sebe i velice schopný tým lidí, který mu pomáhá ty projevy připravovat, a Zelenskyj pak každého oslovuje takovým způsobem, aby to na něj zapůsobilo," popsal pro ŽivotvČesku.cz.

Zatímco prezident Ruské federace 9. května na Rudém náměstí opakoval oficiální propagandu a jeho myšlenky ocenilo jen domácí publikum, dosah slov Volodymyra Zelenského je přesně cílený.

"Když si rozeberete ty jeho projevy, tak jinak mluví ke svým lidem, jinak mluví k Američanům, jinak k Evropanům. Američanům říká, pomozte nám bránit svobodu a demokracii proti rozpínavému Rusku, Evropanům říká, my bojujeme i za vás, protože Rusko by mohlo ohrožovat i vás. Když mluvil k Izraelcům, tak se odkazoval na to, že on sám je Žid, a odkazoval se na holokaust," dodal pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Visingr.  

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.