Ostrá slova Olgy Richterové vůči opozici. Místo důležitých věcí musíme řešit absurdity, svět už ale Česko zase bere vážně a jsme hodně slyšet

Olga Richterová
Olga Richterová
Foto: Se svolením Olgy Richterové
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 23. 5. 2022

Inflace, drahota, obavy z následků války na Ukrajině. Česká republika neprožívá klidné období a vláda je pod palbou kritiky jak části občanů, tak opozice. Hnutí ANO například své výtky zhmotnilo i do billboardové kampaně »Za Babiše bylo líp«. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (37) vláda dělá, co je třeba. "Strach není potřeba mít," uvedla pro ŽivotvČesku.cz zkušená politička.

Řada domácností velmi silně pociťuje, že Česko neprožívá příznivé období. Chudnutí je realitou a krom rostoucích cen se ČR potýká i s migrační vlnou představující minimálně v počátcích zátěž prakticky pro jakýkoli stát. Vláda, která je u moci necelého půl roku, schytává kritiku z mnoha stran a pozadu samozřejmě nezůstává ani opozice. Jednání sněmovny jsou tak často blokované naschvály, obstrukcemi a bojkotem návrhů.

A právě marnění času kritizuje místopředsedkyně dolní komory Parlamentu Olga Richterová. "Naše vláda řeší to, co je potřeba, ale některé věci (po minulé vládě pozn. red.) zůstaly ve velmi neutěšeném stavu. Jak je možné, že bývalý premiér této země nejenom že si ve chvíli, kdy bychom potřebovali řešit, co tahle země potřebuje, klidně na tři, tři a půl hodiny obstrukčně stoupne za pultík a tam čte nějaké texty, ale zároveň při interpelacích poukazuje na to, jak složité je vyplácení dávek na úřadech práce. Za Babišovy účasti ve vládě či přímo vlády se přitom přidala řada byrokratické zátěže při vyplácení, a on teď paradoxně volá, aby se to změnilo a zjednodušilo. Na tom je vidět, jak strašně absurdní jsou věci, se kterými se nyní musíme vypořádávat, ale věřím, že to zvládneme," uvedla pro ŽivotvČesku.cz.

Za pravdu jí částečně dává i ústavní právník Jan Kysela. Obstrukce jsou podle od 90. let součástí tuzemské parlamentní praxe, v aktuálním volebním období jsou však častější a oproti dřívějšku s nimi také strany začaly dříve po volbách.

"Komora v aktuálním složení je kvůli tomu neproduktivní a navazuje v tom na předchozí Sněmovnu," uvedl Jan Kysela s tím, že možným řešením je například revizi prováděcích usnesení k jednacímu řádu Sněmovny, která se v některých případech využívají k jiným než zamýšleným účelům.

Strach části obyvatel z přístupu Česka ke konfliktu na Ukrajině nicméně není podle Olgy Richterové podle ní není na místě. "Chci velmi zdůraznit, že strach není potřeba mít. Máme jasné bezpečností záruky skrze členství v NATO a současně jsme se opět dostali na mapu světa toho, být bráni vážně. Stali jsme se místo Ruska členy Rady pro lidská práva při OSN, což je zásluha ministra zahraničí Jana Lipavského a mnoha dalších. Náš hlas je navíc aktuálně dost slyšet. To pomáhá tomu, abychom si zároveň mohli vydobýt další související požadavky. Je tam třeba domluva výjimky nejen, ale i pro Česko, ohledně energetického mixu," popsala pro ŽivotvČesku.cz.

Přístup vlády k Ukrajinské krizi je podle ní správný. "Díky obrovské připomínce naší vlastní zkušenosti s Ruskou okupací si je opravdu velká část Čechů vědoma toho, že Ukrajina bojuje i za nás a že přiblížení Ruské federace k naším hranicím, respektive na hranice Slovenska, by byla katastrofa. Z toho důvodu to, co se nyní děje, potřebujeme všichni zvládnout," dodala pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.