Uprchlice z Ukrajiny, která odloudila otce od rodiny, sklízí kritiku i od svých krajanů. Za vše může jeho žena, nic z toho není moje práce, brání se

Sofiia Karkadymová
Sofiia Karkadymová
Foto: Profimedia
Markéta Prosová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 25. 5. 2022

Příběh Sofiie Karkadymové (22), která uprchla před válkou na Ukrajině do Velké Británie, budí emoce po celém světě. Počin blondýny se zálibou ve výrazném make-upu, která přebrala manžela matce dvou dětí, když jí poskytla útočiště ve svém domě, vyvolal kritiku ze strany jejích krajanů i vlastní rodiny, informoval britský deník The Sun.

Skutečný příběh »svůdnice z východu«, která odvedla Tonyho Garnetta (29) od jeho dlouholeté partnerky Lorny (28) a jejich dvou dětí, se šíří bez ohledu na státní hranice. Za posledních několik dní vzniklo na sociálních sítích nejméně pět falešných účtů, které zneužívají fotografie Sofiie Karkadymové.

Nejen z komentářů na těchto sítích je znát, že Sofiino počínání v britské rodině, která jí poskytla střechu nad hlavou, se celosvětově nesetkalo s pochopením. Negativní jsou ostatně i reakce její vlastní rodiny. "Moji rodiče říkají, že jsou zostuzeni a nemohou kvůli mě ani vyjít ven," citoval mladou Ukrajinku deník New York Post, podle kterého žila před útěkem do Británie v ukrajinském Lvově.

Kritika přichází i z řad jejích krajanů, kteří se obávají, že je lidé nebudou chtít přivítat ve svých domovech. "Každá britská žena si teď může říct, že se svou rodinou nepřijme uprchlici, protože jí může vzít manžela. Není to ale jen o mně, Tonym a Lorně. Je to hlubší, je to o všem, o válce, uprchlících a pomoci lidem," posteskla si blondýna pro zahraniční deník.

Podle informací amerického webu uprchla IT specialistka před válkou, která trvá už více než tři měsíce, přes Polsko. A právě zkušenost s životem mimo rodnou zem je pro někoho, kdo má kolem sebe rodinu a známé prostředí, podle Sofiie Karkadymové jen těžko pochopitelná.

To, že by byla »rozbíječkou rodin«, jak se o ní nejen na sociálních sítích mluví, ale odmítá. "Nikdy jsem neplánovala přijít k nim domů a přebrat Tonyho Lorně," citoval pohlednou blondýnku New York Post s tím, že Lorna prý byla podezřívavá a vyvolávala v domácnosti napětí. "Její neustálé podezírání a napětí, které vyvolávala, bylo tím, co mě a Tonyho sblížilo. Vytvořila tuhle situaci neustálým naznačováním, že se něco děje, i když to tak nebylo, je to její vina," popsala, co přimělo Tonyho od manželky a dětí ve věku tři a šest let odejít. Lorna a Tony svůj vztah přitom podle ní zničili dávno před jejím příchodem. "Nic z toho není moje práce. Sama jsem se rozhodla odejít a Tony šel prostě se mnou," dodala.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.