Vláda nově povolila provoz dalších obchodů, venkovní sport a návrat do škol. Od kdy se tak stane?

Vláda rozhodla o dalších navýšení schodku.
Vláda rozhodla o dalších navýšení schodku.
Foto: reprofoto ČT
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 4. 2020

Vláda dnes představila plán pro otevírání obchodů a dalších zařízení a provozoven uzavřených kvůli novému typu koronaviru. Rozdělila ho do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června.

Nejprve by měli otevřít řemeslníci, farmářské trhy a autobazary, postupně by se měly každý týden a později po 14 dnech přidávat další obchody či akce. V poslední vlně by mohly otevřít například všechny provozovny v nákupních centrech, řekl novinářům vicepremiér Karel Havlíček.

Koronavirus musí být pod kontrolou

Havlíček uvedl, že vládní plán vychází ze scénáře, kdy by bylo šíření koronaviru "pod kontrolou". "Může tam dojít k určitým posunům, ale byli bychom rádi, kdybychom to takto dodrželi," uvedl. Plán připodobnil k podobnému scénáři, který připravilo sousední Rakousko. Česká republika je podle něj obezřetnější v případě obchodních center.

Školy otevřou postupně

V plném rozsahu se do července výuka do škol nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně. Nejméně počítá návrh na uvolnění škol a školských zařízení, který dnes projednala vláda, s návratem žáků 2. stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

Nejdřív by se už příští týden mohli studenti vrátit na vysoké školy, to ale pouze omezeně studenti posledních ročníků při společných aktivitách nejvýše pěti. Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu. 

Sportovci se mohou vrátit k venkovní činnosti

Od pondělí 20. dubna se profesionální sportovci v Česku mohou vrátit k venkovnímu tréninku, který přerušila pandemie nového typu koronaviru. Zpočátku se budou moci připravovat jen v menších skupinách. Od 8. června budou možné sportovní akce s účastí maximálně do 50 osob.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.